Doi astronauti americani au efectuat, sambata dupa-amiaza, o iesire de peste sase ore pe orbita, cu misiunea de a instala echipamentele de conectare dintre Statia Spatiala Internationala (ISS) si viitoarele taxiuri spatiale private, care vor fi lansate in 2017, informeaza francetv.info.

ISS se afla la o altitudine de 435 de kilometri deasupra Oceanului Pacific in momentul in care cei doi astronauti americani au iesit pe orbita. Barry Wilmore si Terry Virts au fost ghidati de inginerii NASA aflati pe Terra, pentru a pregati viitoarele conectari la ISS ale vehiculelor spatiale private. Misiunea lor a constat in desfasurarea a peste 100 de metri de cabluri, cu care viitoarele capsule spatiale americane vor putea sa se fixeze de ISS, incepand din 2017, scrie Mediafax.

In curand, NASA va putea sa isi reduca dependenta de capsulele rusesti Soyuz, singurele vehicule spatiale care asigura in prezent accesul astronautilor la bordul ISS. Cea de-a 185-a iesire pe orbita operata in cadrul proiectului ISS s-a desfasurat conform programului, iar costumele celor doi astronauti, care au oferit inginerilor de la NASA cateva motive de ingrijorare vineri, au functionat perfect. Cei doi astronauti au revenit apoi fara probleme la bordul statiei. Iesirea pe orbita a astronautilor Barry Wilmore si Terry Virts fusese amanata pentru 24 de ore, vineri, intrucat NASA a solicitat o verificare amanuntita a costumelor de astronaut de la bordul ISS.

Cei doi astronauti au iesit in cele din urma pe orbita sambata, in jurul orei 13.45 GMT cu doua pachete mari, continand cabluri si diverse echipamente. Misiunea a constat in instalarea echipamentelor si a sistemelor care vor permite conectarea viitoarelor vehicule spatiale americane la ISS si care vor fi construite de companiile private SpaceX si Boeing. Acele vehicule spatiale vor transporta astronauti la bordul ISS incepand din 2017 in baza unor contracte semnate cu NASA. Alte doua iesiri pe orbita sunt prevazute pentru miercuri, 25 februarie, si duminica, 1 martie. Cei doi astronauti vor trebui sa instaleze peste 110 metri de cabluri si echipamente.

ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite ale Americii si la realizarea caruia participa 16 tari. Statia este ocupata in permanenta, din noiembrie 2000, de echipaje comune. ISS se afla pe orbita terestra la o altitudine de 400 de kilometri, efectuand o rotatie completa in jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigand cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ ora. Cantarind peste 408 tone, ISS ofera un spatiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Sursa foto: Pamantul vazut de pe Luna/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri