Presedintele rus, Vladimir Putin, a declarat ca este "improbabil" un razboi cu Ucraina, mentionand ca sustine recentul acord de incetare a focului de la Minsk, ca cea mai buna modalitate de a stabiliza estul Ucrainei, relateaza BBC News Online, citand un interviu acordat de liderul de la Kremlin pentru o televiziune ruseasca.

Putin a fost intrebat in acest interviu daca exista o amenintare reala de razboi, avand in vedere situatia din estul Ucrainei. "Cred ca un astfel de scenariu apocaliptic este improbabil si sper ca nu se va intampla vreodata", a declarat el. Putin a declarat ca daca acordul de la Minsk va fi implementat, estul Ucrainei se va "stabiliza gradual". "Europa este interesata de acest lucru la fel ca Rusia. Nimeni nu vrea un conflict la marginile Europei, mai ales un conflict armat", a declarat el, citat de Mediafax.

Presedintele rus a declarat, de asemenea, ca in opinia sa calea catre pace in Ucraina este clara si anume ca intelegerea incheiata la Minsk sa fie implementata. El a subliniat ca acordul a fost sustinut de Consiliul de Securitate al ONU, iar acest lucru conteaza pentru Moscova. Presedintele a subliniat, de asemenea, ca acesta confera mai multe competente zonelor estice ale Ucrainei, controlate in prezent de rebelii sustinuti de Rusia.
In ceea ce priveste invadarea Rusiei de catre Ucraina, Putin a contestat ca a mobilizat trupe pentru a ajuta rebelii. El sustine ca Kievul a pretins acest lucru pentru a-si ascunde umilinta de a fi infrant de fosti mineri si soferi de tractor.

Putin nu renunta la Crimeea

El a fost la fel de sever si in ceea ce priveste Crimeea, pe care Rusia a anexat-o anul trecut, sfatuindu-l pe presedintele ucrainean sa se concentreze pe salvarea tarii de la colapsul economic, in loc sa promita ca va lua peninsula inapoi. Liderul rus a afirmat, de asemenea, ca acordul de la Minsk a devenit un "document legal international" dupa aprobarea de catre Consiliul de Securitate al ONU al rezolutiei ruse care il sustine. Saptamana trecuta, acordul a fost pus in pericol de capturarea de catre rebeli a Debalteve, un oras strategic important.

Ambele parti au la dispozitie doua saptamani pentru a-si retrage artileria si tancurile de pe linia de front si ambele au fost de acord la sfarsitul saptamanii sa inceapa retragerea armamentului greu in scurt timp. Dar luni, armata ucraineana a declarat ca rebelii nu au incetat focul, si prin urmare, ii este imposibil sa isi retraga armamentul greu. Aproximativ 5.700 de persoane au murit si cel putin 1,25 de milioane si-au parasit locuintele de la inceputul conflictului, in 2014. Guvernul ucrainean, liderii occidentali si NATO sustin ca sunt dovezi clare ca Rusia ajuta rebelii cu armament greu si militari. Expertii independenti sustin acuzatiile, in timp ce Moscova neaga, insistand ca toti rusii care lupta alaturi de rebeli sunt "voluntari".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri