Sistemele antiracheta din Romania si Polonia reprezinta incalcari ale tratatului fortelor nucleare intermediare (INF), acuza Serghei Riabkov, adjunctul ministrului de Externe al Rusiei, citat de site-ul de stiri Sputnik.

"Toata lumea care este interesata - nu doar expertii, ci si oamenii de rand care urmaresc stirile de politica externa - este la curent cu recentele acuzatii reciproce, inclusiv cele facute publice. In principal, avem preocupari in legatura cu o serie de aspecte din comportamentul Statelor Unite privind situatia Tratatului fortelor nucleare intermediare (INF)", afirma Riabkov, citat de Mediafax.

Statele Unite intentioneaza sa construiasca sisteme antiracheta in Romania si Polonia, a amintit Riabkov, subliniind ca aceste instalatii utilizeaza echipamente pentru lansari verticale de tip MK-41 (n.red. - echivalentul tehnologiilor de tip Aegis). Aceste sisteme sunt utilizate pentru rachete cu raza medie si lunga de actiune - sisteme interzise prin Tratatul fortelor nucleare intermediare, a acuzat oficialul rus.

Washingtonul a exprimat propriile nemultumiri privind presupuse incalcari ale Tratatului de catre Rusia, dar nu au fost formulate acuzatii specifice, a adaugat Riabkov, dand asigurari ca Moscova este disponibila dialogului cu oficiali americani. In octombrie 2014, un alt oficial rus afirma ca instalarea elementelor antiracheta in Europa reprezinta "o incalcare grava" a Tratatului fortelor nucleare intermediare (INF). "Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare din anul 1987, care are o durata nedeterminata, ramane valabil. Din pacate, partenerii nostri americani interpreteaza intr-un mod foarte liber obligatiile pe care le au in cadrul Tratatului INF si comit incalcari grave si masive care deja au devenit o practica recurenta. Incalcarile includ teste cu sisteme antiracheta si cu drone interzise prin Tratat", acuza Mihail Ulianov, directorul Departamentului pentru Neproliferare si Controlul Armamentului din Ministerul rus de Externe.

"Exista motive sa credem ca instalarea programata a sistemelor MK-41 (n.red. - echivalentul tehnologiilor de tip Aegis) in Europa ar deveni o noua incalcare flagranta a Tratatului. Speram ca dialogul initiat pe aceste teme va avea ca rezultat o revenire a Statelor Unite la respectarea deplina a angajamentelor asumate prin acest acord important", preciza oficialul rus. In iulie 2014, Rusia avertiza ca are "numeroase nemultumiri" fata de Statele Unite privind Tratatul INF.

"Nemultumirile se refera la rachetele care au caracteristici tehnice similare cu cele ale rachetelor cu raza scurta si lunga de actiune si in legatura cu fabricarea de catre americani a avioanelor militare fara pilot, care intra in mod clar, conform Tratatului, la categoria rachete de croaziera", argumenta Ministerul rus de Externe. Sistemele de tip MK 41 cu lansare verticala (echivalentul tehnologiilor de tip Aegis) au fost in centrul atentiei in ultima perioada, in contextul in care Statele Unite intentioneaza sa le instaleze in Polonia si Romania in cadrul sistemului antibalistic. "Aceste sisteme pot lansa rachete de croaziera cu raza medie, iar versiunea terestra poate fi considerata o incalcare directa a Tratatului INF", avertiza Moscova.

Acordul Fortelor Nucleare Intermediare, semnat de SUA si URSS in 1987 si intrat in vigoare pe 1 iunie 1988, obliga ambele parti sa distruga toate rachetele balistice si de croaziera cu raze de actiune cuprinse intre 500 si 5.500 de kilometri. Ca reactie la acuzatiile Moscovei, Presedintia Statelor Unite a comunicat in august ca sistemul american de aparare antiracheta care va fi amplasat in Romania nu incalca Tratatul fortelor nucleare intermediare (INF).

Sursa foto: rachete balistice, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri