Premierul israelian Benjamin Netanyahu a insistat luni ca discursul pe care urmeaza sa il rosteasca in Congresul american nu va fi indreptat impotriva presedintelui american Barack Obama, in pofida unor dezacorduri intre cei doi lideri pe tema programului nuclear iranian, relateaza AP.

"Am o obligatie morala de a vorbi despre aceste pericole atat cat mai exista timp pentru a le preveni", a declarat Benjamin Netanyahu in fata unui grup de lobby pro-Israel, la Washington, referindu-se la discursul pe care urmeaza sa-l rosteasca marti dimineata in Congresul american. Benjamin Netanyahu a facut aceasta declaratie in contextul in care secretarul de Stat american John Kerry depune eforturi in vederea redactarii unui acord cu Iranul care trebuie incheiat pana la sfarsitul lui martie, potrivit Mediafax.

Potrivit presei, premierul israelian il va infrunta in Congres pe presedintele american, insistand ca viitorul Israelului si al lumii este pus in pericol de un "acord gresit" care ar urma sa fie incheiat cu Iranul pe tema programului sau nuclear.

Gest de sfidare a presedintelui Barack Obama

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a fost invitat sa rosteasca un discurs in Congresul Statelor Unite pe 11 februarie, in contextul dezbaterilor privind Iranul. Invitatia a fost facuta de presedintele republican al Camerei Reprezentantilor, John Boehner. Invitarea lui Benjamin Netanyahu este un gest de sfidare a presedintelui democrat Barack Obama, care incearca sa impiedice ingerintele Congresului dominat de republicani in negocierile dintre Teheran si marile puteri pe tema programului nuclear iranian.

Presedintia Statelor Unite a reactionat vehement fata de invitarea in Congres a premierului Benjamin Netanyahu, considerand ca este o incalcare a protocolului. "Protocolul clasic prevede ca liderul unei tari sa ia contact cu liderul tarii in care se deplaseaza; acest eveniment este in afara protocolului. Israelul nu ne-a informat in legatura cu aceasta vizita", a declarat Josh Earnest, purtatorul de cuvant al Casei Albe. Benjamin Netanyahu este in campanie electorala inaintea alegerilor legislative anticipate din 17 martie.

Pe fondul nemultumirii Casei Albe, Netanyahu a stabilit ca va merge in Congresul Statelor Unite pe 3 martie, in loc de 11 februarie.

Sursa foto: Casa Alba

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri