Barack Obama a indemnat luni Iranul sa se angajeze sa-si blocheze pentru o perioada de cel putin zece ani activitatea nucleara prin acordul negociat in prezent si apreciaza totusi ca sansele sunt potrivnice semnarii unui document final, potrivit Reuters.

Intr-un interviu acordat Reuters la Casa Alba, seful statului american a incercat sa diminueze tensiunile cu privire la discursul pe care premierul israelian Benjamin Netanyahu urmeaza sa-l sustina marti la ora locala 11.00 (18.00, ora Romaniei) in fata Camerelor reunite ale Congresului, in care-si va exprima opozitia fata de acordul cu Iranul, apreciind ca este o distragere care nu va fi "permanent distructiva" pentru relatiile dintre Statele Unite si Israel, arata Mediafax.

Insa el a criticat aspru pozitia lui Benjamin Netanyahu, subliniind ca exista un "dezacord substantial" intre ei cu privire la modul in care sa fie atins scopul pe care-l impartasesc, si anume impiedicarea statului Iran de a se dota cu arma nucleara. Negocierile dintre marile puteri si Teheran in vederea restrictionarii capabilitatilor nucleare iraniene in schimbul unei anulari a sanctiunilor impuse de catre occidentali au atins o etapa critica, inainte de termenul-limita prevazut la sfarsitul lui martie pentru ajungerea la un cadru in baza caruia sa fie incheiat acordul final pana la 30 iunie.

Indemnul lui Barack Obama cu privire la perioada suspendarii activitatilor nucleare-cheie reprezinta unul dintre cele mai puternice semnale date de Guvernul Statelor Unite pana acum cu privire la o linie rosie in vederea ajungerii la o intelegere. "Daca intr-adevar Iranul este pregatit sa accepte ca un numar de doua cifre sa exprime anii in care este dispus sa-si mentina programul (nuclear) la nivelul de acum si daca intr-adevar cand privim inapoi vedem elementele acestuia din prezent, daca obtinem acest lucru sí o modalitate sa-l verificam, (atunci) nu vor fi necesari alti pasi pe care sa fim nevoiti sa-i facem sa ne dea asigurarea ca nu au arma nucleara", a spus Barack Obama.

Scopul Statelor Unite este sa se se asigure ca "va exista cel putin un an intre momentul in care-i vedem ca incearca sa obtina arma nucleara si momentul in care pot efectiv sa o produca", a spus Barack Obama in acest interviu, atent programat de Casa Alba cu o zi inaintea discursului polarizator al lui Benjamin Netanyahu la Capitoliu.

Barack Obama a aparat ideea unui acord cu Iran

Presedintele american a aparat puternic un posibil acord cu Teheranul, in contextul in care administratia sa este criticata ca fiind prea nerabdatoare sa incheie o intelegere, cu riscul de a permite Iranului sa devina un eventual stat dotat cu arma nucleara. Casa Alba a dezmintit saptamana trecuta o informatie potrivit careia Statele Unite si Iranul ar explora o posibila intelegere pe o perioada de zece ani - care sa blocheze, initial, programul nuclear iranian si sa prevada o deblocare treptata permitandu-i sa-si sporeasca ulterior activitatile astfel incat sa poata produce armament nuclear in ultimii ani ai acordului.

Totodata Barack Obama a criticat din nou, in acest interviu, planul republicanilor si unor democrati din Senat de a impune sanctiuni suplimentare Teheranului in cazul in care nu se ajunge la o intelegere finala pana la 30 iunie, subliniind ca acest lucru poate submina negocierile delicate. "Sunt mai putin ingrijorat, sincer, de comentariile premierului Benjamin Netanyahu decat (de posibilitatea ca membrii) Congresului sa adopte masuri care pot submina negocierile inainte sa fie finalizate", a declarat presedintele american.

In pofida inregistrarii unor progrese recente in negocieri, Barack Obama a sugerat ca evaluarea sa, potrivit careia negocierile au mai putin de 50% sanse sa reuseasca, nu s-a schhimbat prea mult. Un acord cu Iranul ar reprezenta un succes important al mosternirii politicii sale externe, in contextul in care mandatul presedintelui se incheie in doi ani.

Provocari aparent de nesolutionat, reprezentate incepand cu separatistii prorusi din estul Ucrainei si pana la jihadistii Statului Islamic (SI) in Siria, au umbrit succese ca eliminarea lui Osama ben Laden si incercarile de restabilire a relatiilor cu Cuba.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri