Pretul petrolului a crescut, vineri, pe fondul ingrijorarilor legate de situatia din Iran, unde s-au reluat discutiile aprinse cu Occidentul privind programul nuclear iranian, la New York petrolul fiind comercializat cu 70,80 de dolari pe baril, in crestere cu 74 de centi, conform NewsIn.

Aceasta crestere vine dupa ce preturile au scazut la cel mai mic nivel inregistrat in ultimele doua luni, datorita nivelului satisfacator al rezervelor de petrol ale Statelor Unite. La New York, barilul de petrol s-a comercializat vineri cu 70,80 de dolari, in crestere cu 74 de centi, dupa ce a suferit o scadere de 1,83 dolari (2,5%) in cursul zilei de joi, atingand cel mai redus nivel de la sfarsitul lunii iunie. la Londra cresterea a fost doar de 64 de centi, atingand cota de 72,22 de dolari pe baril si in acest caz aceasta crestere venind dupa o scadere de 1,50 de dolari pe baril, inregistrata joi.

Potrivit secretarului de stat adjunct, Nicholas Burns, Consiliul de Securitate trebuie sa "isi asume responsabilitatea " de a impune sanctiuni impotriva Iranului in cazul in care Teheranul va refuza sa abandoneze programul de imbogatire a uraniului.

Presedintele Iranului, Mahmud Ahmadinejad a declarat joi ca Iranul nu isi va abandona programul nuclear atat timp cat Statele Unite vor continua sa fabrice an de an noi bombe atomice, conform agentiei de stiri Mehr. Comerciantii se tem ca Iranul ar putea reactiona la eventualele sanctiuni prin blocarea transporturilor de petrol. O alta sursa de ingrijorare o reprezinta reducerea cantitatii de petrol extrase din campul petrolier Prudhoe Bay din Alaska, unde compania British Petroleum a confirmat existenta unor probleme la conducte si a inchis exploatarea partii estice a zacamantului.

Cartelul tarilor producatoare de petrol OPEC nu va reduce productia si nici nu va reveni la sistemul standard de productie pana la sfarsitul anului 2006, intr-un efort de a stabiliza preturile, a declarat joi presedintele grupului Edmund Daukoru. "Vom continua productia pentru a demonstra pietei ca exista deja un excedent de productie si ca preturile mari reprezinta de fapt un rezultat al tendintelor de limitare a capacitatii de rafinare", a continuat acesta.

Pretul petrolului a scazut aceasta saptamana pe fondul detensionarii situatiei conflictuale din Orientul Apropiat odata cu semnarea armistitiului intre statul Israel si gruparea Hezbollah. Organizatia Natiunilor Unite a primit numeroase oferte pentru trupe de mentinere a pacii dispuse sa se deplaseze in Liban. Dar riscul efectelor sezonului de uragane care ameninta productia de petrol al SUA in golful Mexic si situatia delicata din Nigeria, unde datorita activitatii unor grupuri militante,productia de petrol se desfasoara cu greu, reprezinta motive de ingrijorare.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri