Grecia, cel mai indatorat stat din Uniunea Europeana, va primi finantare din partea Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), pana in 2020, pentru reformarea economiei, transmite Bloomberg.

BERD vrea sa puna capat deficitului de capital cu care se confrunta companiile private elene, in special firmele mici si mijlocii, a declarat marti, la Bruxelles, presedintele institutiei financiare, Suma Chakrabarti. "Exista doua domenii in care BERD poate sa faca o serie de operatiuni, in primul rand sa ajute companiile elene sa redobandeasca acces la finantare. Un alt domeniu in care am vrea sa facem mai mult este integrarea economica regionala, sa finantam domenii precum energia si infrastructura", a spus Suma Chakrabarti.

Ministrii de Finante din zona euro au aprobat in februarie extinderea cu patru luni a programului de salvare a Greciei, dupa ce guvernul de la Atena s-a angajat sa imbunatateasca colectarea taxelor, sa consolideze fondurile de pensii si sa continue privatizarile. In cadrul acordului, Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International si-a exprimat sprijinul pentru angajamentele Greciei.

Grecia nu poate accesa noi fonduri prin program de salvare, inclusiv viitoarea transa de sprijin de 7 miliarde de euro, daca nu prezinta un program de masuri de reforma. Datoriile Greciei depasesc 300 de miliarde de euro si sunt echivalente cu 176% din PIB. Din 2010, statul elen a obtinut doua programe de salvare in valoare cumulata de 240 de miliarde de euro.

Guvernul elen a solicitat sa devina beneficiar al finantarilor BERD in noiembrie anul trecut, iar actualul executiv condus de Alexis Tsipras a mentinut solicitarea. Grecia, actionar al BERD din 1991, a contribuit cu 2,3 miliarde de euro la finantarile acordate de institutie in Europa emergenta, in special in regiunea balcanica. BERD a sustinut subsidiarele bancilor elene in Romania, Bulgaria si unele foste republici iugoslave, in timpul crizei financiare mondiale.

Anul trecut, BERD a facut investitii totale de 8,9 miliarde de euro, in prezent acordand finantari in 35 de tari. Cipru a devenit la randul sau beneficiar al fondurilor BERD in 2014, urmand sa primeasca sprijin din partea bancii pana in 2020.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri