Averile cumulate ale miliardarilor lumii ating anul acesta un nou record, suma totala ridicandu-se la putin peste 7 trilioane de dolari, numele celui mai bogat miliardar venind din Statele Unite. Bill Gates, fondatorul Microsoft, ramane in top cu o avere estimata la aproape 80 de miliarde de dolari, potrivit Forbes.

Topul este completat de mexicanul Carlos Slim Helu, care a facut 77,1 miliarde de dolari din afaceri in industria telecom, el fiind in fruntea companiilor Telmex si America Movil. Pe locul 3 se situeaza Warren Buffet, magnatul in varsta de 84 cu o avere de 71,5 miliarde de dolari care patroneaza compania holding Berkshire Hathaway.

Miliardarul de pe locul 4, Amancio Ortega, este cel mai instarit european din top. Fondatorul Zara, de origine spaniola, are o avere de 64,5 miliarde de dolari. Urmeaza americanii Larry Ellison, care detine Oracle - 53,5 miliarde dolari, Charles Koch, patronul Koch Industries - 42,9 miliarde dolari, David Koch, vicepresedinte Koch Industries - 42,9 miliarde dolari.

In top 10 intra si doua femei, respectiv Christy Walton, care a mostenit afacerea Wal-Mart de la tatal ei vitreg. Ea se situeaza anul acesta pe locul opt cu o avere de 41,7 miliarde de dolari. A doua femeie din top este Liliane Bettencourt, cea care a fondat LÓreal - 40,4 miliarde dolari.

Cand miliardarii prospera

Suma totala concentrata in conturile celor 1.826 de miliardari inclusi in topul Forbes ajunge la 7,05 trilioane dolari, in crestere fata de 2014, cand era de 6,4 trilioane dolari. Numarul tarilor cu persoane care detin peste 1 miliard de dolari a ajuns la 70, doar in cazul a opt dintre ele fiind vorba de un nume nou fata de anul trecut. Un exemplu este rusul Vladimir Potanin, care a bifat suma de 2,8 miliarde de dolari, in ciuda situatiei financiare dificile in care se afla Kremlinul. Acesta a luat titlul de la Alisher Usmanov.

In timp ce doua tari sunt noi in top, respectiv Guatemala si Islanda, unele au parasit grupul miliardarilor lumii, cum ar fi Macau, cunoscut ca un hub al gamblingului asiatic.

Cel mai bogat roman este Ioan Niculae, care ocupa pozitia 1605 in topul Forbes pe 2015, cu 1,15 miliarde de dolari. Acesta a facut banii in domeniul agriculturii. El este implicat in prezent in dosarul Romgaz-Interagro, in care este urmarit pentru instigare la abuz in serviciu si spalare de bani. In acelasi dosar este implicat si fostul ministru al Economiei Adrian Videanu.

Sursa foto: Bill Gates/ Shutterstock.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri