Hillary Clinton infrunta o noua serie de intrebari despre etica si transparenta, similare celor care au urmarit-o decenii intregi atat pe ea cat si pe fostul presedinte Bill Clinton, sotul ei, relateaza Associated Press.

Dezvaluirea potrivit careia Hillary Clinton si-a folosit contul de e-mail personal pe cand era secretar de Stat, in perioada 2009-2013, a fost facuta in pragul anuntului probabil al celei de a doua candidaturi la presedintia Statelor Unite. Insa, alaturi de informatii recente despre actiuni ale fundatiei familiei de colectare de fonduri de la guverne straine in perioada in care era sefa diplomatiei americane, dezvaluirea de marti a dat apa la moara celor care-i acuza pe Clintoni ca-si fac singuri regulile dupa care joaca, noteaza Mediafax.

"Oare ea crede ca a conduce inseamna sa actionezi in afara legii?", acuza Carly Fiorina, o fosta directoare in domeniul IT care se gandeste sa candideze din partea republicanilor in alegerile prezidentiale din 2016. "Oare crede ca leadershipul este posibil fara transparenta?", insista ea. Hilary Clinton nu a abordat noua problema in discursul pe care l-a sustinut marti seara, la gala care a marcat 30 de ani de la crearea EMILY's List, un comitet politic de actiune care promoveaza alegerea femeilor democrate care sustin dreptul la avort.

Asistentii ei au contestat rapid ideea potrivit careia ar exista ceva ilegal sau nepotrivit in folosirea e-mailului personal in activitatea guvernamentala, subliniind ca nu este primul secretar de Stat care a facut acest lucru. In paralel, sustinatorii sai au laudat activitatea Fundatiei Clinton, insistand ca dezvaluirea donatorilor nu este obligatorie, dar ca organizatie face acest lucru.

Hillary Clinton, prinsa in ancheta Whitewater

Cu toate acestea, este greu ca explicatiile complicate oferite de familia Clinton ca raspuns la acuzatii sa concureze cu simplitatea perceptiei politice, comenteaza AP. Bill Clinton, care s-a ridicat la putere din statul Arkansas, a fost suspectat, in timpul celor doua mandate consecutive la Casa Alba (1993-2001), de relatii de afaceri indoielnice si practici etice controversate, care au culminat, in 1998, cu o procedura de destituire (impeachment) pentru sperjur si obstructionarea justitiei. Hillary Clinton a fost prinsa in unele dintre ele, inclusiv in ancheta Whitewater asupra investitiilor imobiliare ale cuplului.

Reprezentanti ai Fundatiei Clinton au recunoscut recent un caz in care nu au cerut aprobarea Departamentului de Stat pentru a primi donatia din partea unui guvern strain, conform legisatiei. In ceea ce priveste noua problema cu care se confrunta, fosta sefa a diplomatiei a furnizat anul trecut Departamentului de Stat e-mailurile personale care i-au fost cerute, dar numai ea si membri importanti din personalul sau stiu daca le-a predat pe toate, comenteaza AP.

"Presedintia inseamna, in ultima instanta, incredere, iar avand in vedere aceasta ultima serie de scapari etice care au iesit la iveala sau deceniile de secretomanie care i-au inconjurat pe Clintoni, este clar ca Hillary Clinton este o persoana care are extrem de multe de ascuns", a apreciat Reince Priebus, presedintele Comitetului National Republican.

Clinton a furnizat e-mailurile Departamentului de Stat dupa ce acesta a cerut, anul trecut, mai multor fosti secretari - Madeleine Albright, Colin Powell si Condoleezza Rice - documentele necesar sa fie arhivate, a declarat Marie Harf, o purtatoare de cuvant a diplomatiei americane. Harf a spus ca Departamentul a primit deja "vasta majoritate" a e-mailurilor lui Hilary Clinton, trimise sau primite de angajati care folosesc adrese oficiale. Insa nicio informatie clasificata nu a fost trimisa sau primita pe adrese de e-mail, a subliniat ea.

"La fel ca alti secretari de Stat dinaintea sa, ea si-a folosit contul de e-mail personal pentru a comunica cu alti oficiali din cadrul Departamentului", a declarat Nick Merrill, un purtator de cuvant al lui Hilary Clinton. "In probleme ce tin de Guvern, ea le-a trimis e-mailuri in conturile de la Departament, pentru a fi inregistrate oficial", a adaugat el.

Barack Obama, un utilizator impatimit de Blackberry si iPad

Surse care cunosc adresa privata de e-mail a lui Clinton au declarat pentru AP ca aceasta era cunoscuta de aproximativ 100 de persoane, dar nu era larg distribuita in cadrul Departamentului. Clinton a folosit o adresa personala de e-mail si cand era senatoare (2001-2009), insa nu exista obligatia arhivarii e-mailurilor si altor documente private ale senatorilor. Aceste surse au solicitat protectia anonimatului, deoarece nu au fost autorizate sa discute subiectul in mod public.

Dezvaluirea cu privire la folosirea e-mailului a fost facuta de ziarul The New York Times si a pus Casa Alba in pozitia delicata de a-si apara bilantul in domeniul transparentei si sa sustina totodata familia Clinton. Un purtator de cuvant al presedintiei, Josh Earnest, a precizat ca ghidul administratiei pentru angajatii agentiilor guvernamentale specifica faptul ca acestia "ar trebui sa foloseasca adresele oficiale de e-mail atunci cand desfasoara activitati oficiale". Insa el a evitat in mod repetat sa raspunda atunci cand a fost intrebat daca Clinton a incalcat vreo lege pentru ca nu a folosit contul de e-mail oficial, aceasta corespondenta fiind necesar sa fie arhivata potrivit Federal Records Act.

Earnest nu a dorit sa spuna nici daca presedintele Barack Obama, care este un utilizator impatimit de Blackberry si iPad, a corespondat prin e-mail cu Clinton, fara sa excluda posibilitatea ca altii de la Casa Alba sa fi facut acest lucru. Consilierii lui Clinton insista asupra faptului ca ea a invatat lectia si ca este hotarata sa efectueze o campanie "disciplinata" care sa-i reflecte competenta pentru postul de presedinte. Insa acest lucru a fost afectat de dorinta ei de a-si amana anuntarea candidaturii cel putin pana in primavara, ceea ce presupune sa recurga la un personal redus, care se trezeste in defensiva si depunand eforturi sa raspunda criticilor.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri