Companiile americane pastreaza in strainatate 2.100 miliarde de dolari pentru a evita plata taxelor, iar anul trecut opt dintre cele mai mari companii din sectorul tehnologiei au adaugat 69 miliarde de dolari la castigurile lor offshore, relateaza Bloomberg.

Microsoft, Apple, Google si alte cinci companii din sectorul IT au generat pana in prezent peste o cincime din profiturile de 2.100 de miliarde de dolari pastrate de companiile americane in strainatate, potrivit unei analize Bloomberg realizata in baza declaratiilor facute de 304 corporatii la autoritatile de reglementare bursiera, noteaza Mediafax.

Fondurile totale pastrate de companii in afara Statelor Unite au crescut in 2014 cu 8% fata de nivelul anulului anterior, cu toate ca 58 de companii au raportat sume mai mici. Marimea acestei sume, care reflecta interesul companiilor de a pastra profiturile in tari cu fiscalitate scazuta, a atras atentia presedintelui Barack Obama si a unor congressmeni americani, care vad sansaa de a atrage fonduri pentru programe de investitii si sa reformeze sistemul fiscal.

Problema este blocata insa in Congres, existand o probabilitate redusa de repatriere a profiturilor de catre companiile tehnologice. "Nu are niciun sens sa repatriezi profiturile si sa platesti taxe substantiale. Companiile IT in special beneficiaza de o flexibilitate mare referitoare la locul unde declara profiturile", a declarat Joseph Kennedy, membru al Information Technology and Innovation Foundation, institut de cercetari din conducerea caruia fac parte directori ai Microsoft si Oracle.

Microsoft, Apple si Google si-au marit fiecare profiturile din strainatate cu peste 20% in 2014, cel mai mult in randul a 34 de companii cu cel putin 16 miliarde de dolari in afara SUA. IBM, Cisco Systems, Oracle, Qualcomm si Hewlett-Packard si-au sporit anul trecut detinerile din strainatate cu cel putin 4 miliarde de dolari.

Sursa foto: Shutterstock / Google

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri