Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pledeaza pentru infiintarea unei forte militare a Uniunii Europene, apreciind ca acest lucru ar imbunatati pozitia blocului comunitar pe scena internationala si ar transmite un mesaj Rusiei, relateaza Deutsche Welle in pagina electronica.

Intr-un interviu pentru publicatia germana Welt am Sonntag, Jean-Claude Juncker a declarat ca formarea unei armate a UE ar fi una dintre cele mai bune modalitati de aparare a valorilor si granitelor Uniunii.

"O armata ca aceasta ne-ar ajuta sa ne coordonam mai bine politicile externe si de aparare si sa asumam impreuna responsabilitatile Europei in lume", a afirmat Juncker. "Imaginea Europei a suferit dramatic, iar in ceea ce priveste politica externa nu pare sa fim luati in serios", a adaugat el, potrivit Mediafax.

Presedintele CE, fost premier al Luxemburgului, a mai afirmat ca, printr-o asemenea forta, UE ar putea reactiona intr-o maniera credibila cand se confrunta cu o amenintare la adresa libertatii intr-un stat membru sau intr-o tara vecina.

"Nu am crea o armata europeana care sa fie folosita imediat", a subliniat el. "Dar o armata comuna a europenilor ar arata Rusiei ca suntem seriosi in ceea ce priveste apararea valorilor Uniunii Europene", a precizat acesta.

Juncker a adaugat ca o forta a UE nu ar fi considerata o provocare pentru rolul de aparare al NATO. Propunerea unei forte de aparare a UE a fost formulata prima data in Tratatul de la Lisabona, care a intrat in vigoare in decembrie 2009. Cancelarul german Angela Merkel si fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy au pledat in favoarea unei asemenea forte. Insa politica de aparare si problemele militare raman in mare parte domeniul fiecarui stat membru in parte.

Marea Britanie s-ar putea opune unei asemenea integrari strategice a capacitatilor militare si defensive, in timp ce Germania ar putea fi de acord cu aceasta propunere.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri