Cel mai important element ca locuitor al unei metropole sau chiar ca simplu turist este sa te simti in siguranta pe strazi si in propria-ti locuinta. De aceea, siguranta personala este indicatorul cel mai urmarit din topurile privind siguranta in marile orase ale lumii. Recentul raport The Safe Cities Index 2015 realizat de The Economist Intelligence Unit arata ca Europa nu este foarte bine reprezentata in TOP 10, in timp ce Romania nu este prezenta in clasamentul celor 50 de metropole analizate.

Siguranta personala in era digitala: cele mai sigure orase din lume

Marile metropole se bazeaza in general pe cresterea gradului de angajament al politiei locale pentru a creste siguranta personala, dar si pe tehnologiile de varf pentru a preveni infactionalitatea. Autoritatile din Chicago, oras clasat pe locul 25 in topul The Economist Intlligence Unit, folosesc un algoritm dezvoltat de Illinois Institute of Technology pentru a identifica acele persoane care au cele mai mari sanse sa comita o infractiune. Aceasta "lista fierbinte" de persoane primeste constant vizita politistilor, care le emit avertismente.

cele mai sigure orase din lumeStockholm este singurul oras din afara Asiei care a intrat in TOP 5 in ceea ce priveste siguranta personala, clasament care este condus de Singapore (video).

In general in acest clasament al celor mai sigure orase, locurile fruntase sunt ocupate de metropolele din tarile dezvoltate, dar nu intotdeauna succesul economic garanteaza si siguranta locuitorilor.

Chile, de exemplu, este o natiune prospera, dar capitala - Santiago - se afla in jumatatea de jos a clasamentului, din cauza nivelului ridicat de violenta domestica, a violurilor si a increderii scazute in statul de drept.

Nici marile capitale europene Roma si Bruxelles nu se gasesc in prima jumatate a clasamentului, ocupand rusinoasele locuri 40, respectiv 41. Lipsa de siguranta personala in cazul celor doua capitale europene este justificata de frecventa infractiunilor marunte: furturi din buzunar si jafuri fara violenta. De altfel, departamentul de stat al SUA avertizeaza turistii americani care viziteaza cele doua orase cu privire la aceste riscuri.

O poveste de succes in ceea ce priveste siguranta personala este Barcelona, unde autoritatile catalane au luat in urma cu 3 ani decizia de a creste prezenta politistilor in strada si in metrou. Rezultatele nu s-au lasat mult asteptate. In prezent, Barcelona ocupa pozitia 11 in topul celor mai sigure orase, in contextul in care criminalitatea a scazut cu 32% in ultimii 3 ani.

Cum schimba tehnologia gradul de siguranta personala?

Intre timp, autoritatile din orasele civilizate ale lumii gasesc solutii bazate pe tehnologie pentru a creste siguranta personala. Spre exemplu, orasul scotian Glasgow a investit 24 milioane de lire intr-un program de iluminat public inteligent. Astfel, becurile instalate pe strazi reactioneaza la diversi factori de mediu asociati cu infractionalitatea. In momentele in care riscul de producere a unei infractiuni este mai mic, lampile lumineaza mai putin pentru a economisi energia, dar atunci cand senzorii detecteaza activitate, zgomot sau tipete becurile se aprind mai puternic, iar politistii care urmaresc camerele video instalate in respectivele zone sunt alertati.

Indicele sigurantei personale calculat de The Economist Intelligence Unit este calculat pe baza mai multor criterii printre care prevalenta micii criminalitati, numarul de omucideri, activitatea gastilor de cartier, nivelul de angajament al politiei, rata de utilizare a drogurilor sau frecventa atentatelor teroriste.

Sursa foto: spargere, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri