In urmatorii 35 de ani se va inregistra o redistribuire a puterii si influentei economice, de la statele America de Nord, Europa de Vest si Japonia, catre economiile emergente, in pofida unei preconizate incetiniri a cresterii Chinei dupa 2020.

Aceasta este una dintre concluziile raportului PwC, The World in 2050: Will the shift in global economic power continue? Studiul prezinta previziunile pe termen lung, pana in 2050, privind potentialul de crestere a PIB al celor mai mari 32 economii ale lumii, care impreuna insumeaza 84% din PIB mondial.

Raportul arata ca economia mondiala ar putea creste cu o rata medie anuala putin peste 3% in perioada 2014-2050, dublandu-se pana in 2037 si aproape triplandu-se pana in 2050. Insa, este posibil ca rata de crestere economica globala sa incetineasca dupa 2020, pe masura ce rata de crestere a Chinei si a altor cateva economii emergente va deveni moderata pe termen lung, iar ponderea populatiei active va scadea in multe economii mari.

UE trebuie sa isi accelereze reformele pentru a nu ramane in urma acestui transfer istoric de putere economica.

“Economia chineza va fi cea mai mare pana in 2030, indiferent de modalitatea de masurare folosita. De asemenea, ne asteptam ca rata de crestere a Chinei sa inregistreze o scadere considerabila dupa 2020, odata cu imbatranirea populatiei active, si a scaderii randamentului investitiilor. China va trebui sa se bazeze mai mult pe inovatie decat pe copierea modelelor de productie concepute in statele dezvoltate pentru a impulsiona productivitatea”, a declarat John Hawksworth, economist sef al PwC si co-autor al raportului.

In opinia sa, revenirea la media globala de crestere este un fenomen obisnuit pentru alte economii care au avut in trecut rate ridicate de crestere, precum Japonia si Coreea de Sud, iar China ar putea urma acelasi tipar.

“India are potentialul de a sustine o rata de crestere mai mare si pentru mai mult timp, si sa atinga pragul de 10 mii de miliarde de dolari pana in 2020 in termeni de putere de cumparare, sau pana in 2035 la rata cursului de schimb. Insa, aceasta rata ridicata de crestere presupune investitii sustinute in infrastructura, reforme institutionale si imbunatatirea nivelului de educatie al intregii populatii”, a adaugat John Hawksworth.

Tabelul de mai jos prezinta prognozele PwC privind evolutia PIB global la echivalentul puterii de cumparare (in dolari americani, la cursul constant din 2014).

Prognozele PwC privind evolutia PIB global

Pe langa evolutia din China, alte concluzii sunt:

  • Economiile emergente ca Indonezia, Brazilia si Mexic au potentialul de a depasi Marea Britanie si Franta pana in 2030, iar Indonezia este posibil sa ajunga pe locul 4 in topul global pana in 2050 daca poate sustine politici favorabile dezvoltarii.
  • Nigeria, Vietnam si Filipine vor inregistra cresteri notabile ale PIB pe termen lung, reflectand rate de crestere relativ ridicate de 4,5 – 5,5% pe an pana in 2050.
  • De asemenea, se preconizeaza ca Malaiezia va avea o rata a cresterii anuale de 4% pana in 2050, care o va depasi pe cea a Chinei - de 3,5% pe an pe aceeasi perioada - o performanta notabila pentru o tara care a atins deja statutul de economie cu venituri medii.
  • Columbia este o alta economie care, conform PwC, va inregistra o crestere relativ sanatoasa pe termen lung, de aproximativ 4% pe an pana in 2050, cu mult mai mare decat vecinii ei sud-americani cu o populatie mai numeroasa, Brazilia si Argentina.
  • Rata de crestere a economiei Japoniei se preconizeaza a fi cea mai mica dintre toate cele 32 de economii analizate, in principal din cauza unei continue scaderi a populatiei.
  • Economiile europene vor tinde sa coboare in top, cu rate medii de crestere ale economiilor mari din Zona Euro in jur de 1.5-2% pe an pana in 2050.
  • Se preconizeaza ca Polonia va avea cea mai mare rata medie de crestere dintre economiile mari din UE si va depasi Rusia in ceea ce priveste cresterea economica pe termen lung.

PwC avanseaza, de asemenea, estimari legate de ce ponderea economiilor analizate in PIB global in termeni de putere de cumparare (presupunand ca statele mai mici care nu au fost luate in calcul vor avea o rata de crestere medie ca grup apropiata de cea a celor 32 de economii luate in considerare in studiu).

Ponderea estimata in PIB global

  • Ponderea Chinei din PIB mondial se va mentine constanta in jur de 20% incepand cu mijlocul deceniului urmator, pe masura ce rata de crestere va reveni la media globala.
  • Ponderea SUA va scadea treptat de la aproximativ 17% acum, la 14% in 2050, in timp ce ponderea Indiei in economia globala are potentialul de a se dubla de la 7% in prezent pana la a egala SUA pana la mijlocul secolului.
  • Ponderea totala a UE in PIB global se estimeaza ca va scadea de la aproximativ 17,5% cat este in prezent, la aproximativ 12% in 2050, presupunand ca PIB total al Uniunii va creste in acelasi ritm cu cele mai mari sapte economii ale UE care fac obiectul studiului.

“UE trebuie sa isi accelereze reformele pentru a nu ramane in urma acestui transfer istoric de putere economica, care ne va duce inapoi la o lume dominata de Asia la nivel economic, asa cum se intampla inaintea Revolutiei Industriale. SUA ar putea rezista mai bine, cu conditia sa fie in continuare un motor al avansului tehnologic la nivel global”, a precizat John Hawksworth.

Sursa foto: Harta lumii/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri