Compania americana Ketchum, din cadrul grupului global de marketing Omnicom, care lucra pentru Guvernul rus de noua ani, pare sa fie ultima dintre victimele ostilitatii alimentate de criza din Ucraina dintre Occident si Rusia, care a renuntat la serviciile agentiei, relateaza CNNMoney.

"Am decis sa nu prelungim contractul din cauza isteriei antirusesti, a razboiului informatic care continua", a declarat pentru CNNMoney, Dmitri Peskov, un purtator de cuvant al Kremlinului. Ketchum a anuntat ca nu mai reprezinta Rusia in Statele Unite sau Europa, dar ca va pastra un birou la Moscova. Compania a refuzat sa faca alte comentarii, noteaza Mediafax.

Firma a fost angajata de Rusia in 2006, inainte de Summitul G8 de la Sankt Petersburg, pentru a ajuta Kremlinul in relatia cu presa occidentala. Cel mai mare succes al ei a fost publicarea unui material de opinie controversat in The New York Times (NYT), semnat de Vladimir Putin.

Acest articol din 2013 critica "exceptionalismul american" si a provocat o reactie dura din partea mass-mediae occidentale impotriva agentiei.
Ketchum a facturat Moscovei aproape 30 de milioane de dolari pentru serviciile pe care i le-a oferit in cei noua ani, potrivit unor documente depuse de catre companie la Departaentul american al Justitiei.

Aceste documente arata ca Ketchum a deschis calea catre publicatii occidentale ca Bloomberg, The Wall Street Journal (WSJ) si Washington Post (WP) pentru a promova un summit BRICS, al puterilor emergente Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud. Ketchum a fost implicata, de asemenea, in campania de promovare a Jocurilor Olimpice de Iarna de la Soci si in obtinerea de catre Rusia a statutului de membru la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC).

"Daca cheltuiesti o multime de bani pe comunicare, vrei sa dea roade, si nu este posibil in acest mediu plin de ura", a subliniat Dmitri Peskov. Activitatea Ketchum de promovare a Rusiei a scazut deja puternic in ultima perioada. Firma a castigat 1,5 milioane de dolari din campanii pentru Guvernul rus in 2013 si doar jumatate din aceasta suma in 2014.

Un contract separat cu gigantul rus Gazprom este in continuare in vigoare, desi firma nu a mai emis facturi pentru compania rusa de stat cu sase luni inainte de sfarsitul lui noiembrie 2014. Incepand din 2007, agentia americana a incasat 30 de milioane de dolari de la Gazprom.

Sursa foto: Vladimir Putin / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri