Lideri ai opozitiei ruse isi iau masuri de securitate suplimentare pe fundalul unor informatii cu privire la faptul ca o "lista de tinte" cu nume ale unor opozanti importanti se afla in circulatie in mediul serviciilor ruse de securitate, relateaza The Telegraph in pagina electronica.

Potrivit publicatiei britanice, oponentii lui Putin adopta aceste masuri suplimentare de teama, in urma asasinarii lui Boris Nemtov pe 27 februarie in apropiere de Kremlin. Directorul postului liberal de radio Ecoul Moscovei, Aleksei Venediktov, unul dintre cei mai importanti jurnalisti, a parasit Rusia in cursul acestei saptamani, impreuna cu fiul sau, catre Israel, dupa ce a primit un pont potrivit caruia ar putea fi vizat. "Stim ca a existat o lista de tinte", a declarat Venediktov intr-un interviu pentru editia de vineri a revistei Time, scrie Mediafax.

Potrivit unui articol publicat de ziarul de opozitie Novaia Gazeta, numele lui Venediktov se afla pe o "lista de executii" despre existenta careia oficiali de la Kremlin l-au informat pe presedintele rus Vladimir Putin in urma asasinarii lui Nemtov. Venediktov a parasit Moscova cu o zi inainte ca Novaia Gazeta sa publice articolul, iar in prezent s-ar afla la Paris, scrie The Telegraph. Meandrele anchetei cu privire la asasinarea lui Nemtov au alimentat ingrijorari, in Rusia, cu privire la posibilitatea comiterii unor noi asasinate, in cadrul unui adevarat razboi intre clanuri din cadrul aparatului rus de securitate.

Intre alte nume de pe lista, in afara de cel al lui Nemtov s-ar mai afla cel al prezentatoarei de televiziune Ksenia Sobciak si al fostului magnat Mihail Hodorkovski, care a ispasit zece ani de inchisoare inainte sa fie gratiat, in 2013, si sa se mute in Europa. Sobciak, o jurnalista renumita si unul dintre liderii protestelor organizate in urma alegerilor din 2011 si 2012, denuntate ca fraudate, este cunoscuta in intreaga Rusie ca prezentatoare de televiziune. "Din nefericire, am fost nevoita sa-mi sporesc aranjamentele de securitate. Acum trebuie sa ma deplasez insotita de garzi de corp", a declarat Sobciak vineri pentru site-ul Gazeta.ru. Purtatoarea de cuvant din Rusia a lui Hodorkovski, care traieste in prezent in Elvetia, a postat miercuri o fotografie cu o jerba funerara pe care afirma ca a gasit-o la usa apartamentului ei din Moscova.

Raportul lui Nemtov despre implicarea Rusiei in Ucraina va fi publicat in aprilie

Raportul despre rolul Rusiei in conflictul din Ucraina compilat de catre Boris Nemtsov, un fost lider al opozitiei ruse asasinat la sfarsitul lui februarie, urmeaza sa fie publicat in aprilie, a declarat Ilia Iasin, copresedintele RPR-Parnas - partidul fondat de fostul opozant, pentru BBC News. Iasin a anuntat ca cea mai mare parte a materialului strans de Nemtov a fost recuperat, in pofida perchezitiilor pe care le-a efectuat politia in apartamentul si biroul acestuia. Nemtov a fost asasinat pe 27 februarie in timp ce se plimba in apropiere de Kremlin. Aliatii sai au afirmat ca asasinatul are legatura cu criticile sale la adresa Kremlinului. Mai multi barbati din Caucaz au fost arestati pentru crima, sugerand o motivatie islamista. Unul dintre barbatii acuzati de crima a declarat ca a fost obligat sa marturiseasca asasinatul.

Iasin a declarat pentru BBC ca a fost formata o echipa de experti care sa finalizeze raportul lui Nemtov. El a precizat ca echipa a recuperat cea mai parte a materialelor stranse de catre politician si ca urmeaza ca aceasta sa efectueze vizite de documentare pentru a completa documentul la care lucra Nemtov. Iasin nu a oferit alte informatii despre raport. Computerul si documentele lui Nemtov au fost confiscate de catre autoritatile ruse dupa asasinat. Potrivit corespondentului BBC la Moscova Richard Galpin, raportul ar examina amploarea victimelor ruse in Ucraina, o problema extrem de sensibila. Mai multi jurnalisti care au facut investigatii pe aceasta tema au fost atacati.

Fortele guvernamentale ucrainene lupta impotriva rebelilor separatisti prorusi in estul Ucrainei. Guvernul ucrainean, lideri occidentali si NATO afirma ca exista dovezi clare potrivit carora Rusia ii ajuta pe rebeli cu armament greu si militari. de asemenea, experti independenti sustin aceste acuzatii. Insa Moscova le dezminte, insistand ca rusii care lupta alaturi de rebelii prorusi sunt "voluntari". Nemtov a fost asasinat cu cateva zile inaintea unui mars pe care-l organiza impotriva conflictului din Ucraina. El a contactat autoritatile ruse, anul trecut, dupa ce a primit amenintari cu moartea, pe pagina de Facebook, pe care le-a legat de pozitia pe care o avea fata de conflictul din Ucraina. Sustinatorii lui Nemtov au pus la indoiala o pista islamista in asasinarea opozantului, argumentand ca nu era un critic cunoscut al islamismului radical si subliniind ca criticile sale il vizau pe presedintele rus Vladimir Putin. Liderul rus a condamnat asasinatul si a promis sa-i prinda pe asasini.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri