Uniunea Europeana (UE) este necesar sa mentina sanctiunile economice impuse Moscovei pana cand Ucraina preia controlul asupra frontierei cu Rusia, altfel risca sa provoace o criza cu Casa Alba, a declarat Donald Tusk in primul sau interviu cu presa europeana, relateaza The Guardian online.

Presedintele Consiliului European a declarat pentru ziarul britanic ca exclude o relaxare a sanctiunilor impuse Rusiei la summitul liderilor UE din aceasta saptamana, in pofida presiunilor mai multor state in acest sens. El i-a acuzat pe unii lideri europeni ca prefera "concilierea" cu Kremlinul in conflictul din Ucraina si de "naivitate si ipocrizie" in incercarea de a-i oferi lui Putin prezumtia de nevinovatie.

In acest prim interviu acordat unui numar de cinci publicatii europene, Tusk a subliniat ca prevederile armistitiului ucrainean incheiat la Minsk luna trecuta intre Putin si cancelarul german Angela Merkel este necesar sa fie implementate inainte de orice relaxare a sanctiunilor, scrie Mediafax.

Intelegerile de la Minsk prevad ca Ucraina sa recapete controlul asupra frontierelor din est, aflate in prezent pe mana separatistilor prorusi. Comentariile sale sugereaza ca sanctiunile ar putea sa ramana in vigoare tot anul acesta, eventual pana in cursul anului viitor. "Intelegerea de la Minsk are sens doar daca este implementata deplin. O implementare partiala va fi foarte riscanta pentru Ucraina", a insistat el, scrie Mediafax.

Tusk, care a preluat functia de presedinte al Consiliului European in decembrie, s-a intors saptamana trecuta dintr-o vizita de la Washington, inainte de summitul UE de joi si vineri, care va fi dominat de problema rusa. Sanctiunile impuse unor banci si firme urmeaza sa expire in vara, in cazul in care nu vor fi prelungite prin consensul Celor 28.

"Este foarte dificil, pentru ca statele membre demonstreaza foarte deschis ca au puncte de vedere si interese diferite", a declaart el, denuntand lipsa unei politici comune. "Avem 28 de politici externe diferite", a denuntat presedintele Consiliului European, adaugand ca "nu poate accepta argumentul ca trebuie sa credem in bunavointa Rusiei".

"Cand aud ca trebuie sa avem incredere in bunavointa presedintelui (rus Valdimir) Putin sau a separatistilor, stiu ca este vorba fie de naivitate, fie de ipocrizie", a subliniat Tusk.

De pe o pozitie opusa fata de cea a numerosi lideri europeni, care indeamna la indulcirea politicii fata de Moscova, Tusk a catalogat strategia lui Putin ca ostila in mod direct si a indemnat la un raspuns dur.
"Stiu - nu este o intuitie, ci cunosc acest lucru - ca politica lui Putin este mult mai simpla decat discutiile noastre sofisticate. Unicul raspuns eficient la politica clara si simpla a lui Putin este presiunea. (Politica sa este) pur si simplu sa aiba inamici, sa fie mai puternic decat ei, sa-i distruga si sa fie in conflict", a declarat presedintele Consiliului European.

Din acest motiv, Tusk boicoteaza marcarea a 70 de ani de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial la Moscova, pe 9 mai. "O prezenta la parada militara, mana in mana cu agresorul de astazi, o persoana care foloseste arme impotriva civililor din estul Ucrainei? In opinia mea, ca sa ma exprim delicat, este prea ambiguu", a declarat presedintele UE.

Tusk a fost invitat la Moscova, dar a refuzat invitatia, la fel ca Barack Obama, François Hollande si alti lideri est-europeni, iar cancelarul german Angela Merkel pare ca va depune a doua zi jerbe de flori.
Armistitiul de luna trecuta intre Kiev si separatistii prorusi nu este "ideal", dar a redus varsarea de sange si a oferit ucrainenilor un ragaz, a apreciat Tusk. El a mai spus ca Obama nu le cere europenilor sa inaspreasca sanctiunile, ci sa le mentina pentru a demonstra o pozitie unita.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri