Economia rusa se va contracta cu 0,7% in primul trimestru din acest an comparativ cu acelasi interval din 2014, insa isi va reveni in trimestrul al doilea, a estimat luni banca centrala a Rusiei, care a prognozat o scadere a produsului intern brut cu pana la 4% la nivelul acestui an.

Produsul intern brut (PIB) va creste cu 0,6% in trimestrul al doilea al acestui an fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, potrivit unui raport al bancii centrale, scrie Mediafax.

"Aceasta cifra nu sustine ingrijorarile economistilor in legatura cu un declin important al economiei Rusiei in 2015, ingrijorari ridicate in general de efectul sanctiunilor, intrucat datele statistice analizate pana in decembrie 2014 nu indica sub nicio forma semne ale unei viitoare recesiuni profunde", se arata in raportul publicat luni de banca Rusiei.

Cu toate acestea, banca centrala a prognozat anterior o scadere cu pana la 4% a PIB-ului la nivelul intregului an, estimare pe care nu a contrazis-o pana in prezent, potrivit The Wall Street Journal. De asemenea, guvernul de la Moscova a estimat ca economia rusa se va contracta cu 3% in acest an, dupa ce anul trecut a crescut cu 0,6%.

Economistii si agentiile de rating anticipeaza ca PIB-ul va scadea cu peste 5% in acest an, pe fondul declinului pretului petrolului si al sanctiunilor impuse Moscovei de catre Uniunea Europeana si Statele Unite. Saptamana trecuta, vineri, banca centrala a Rusiei a redus dobanda de politica monetara cu 1 punct procentual, la 14%, in conditiile in care economia rusa este pe punctul de a intra in recesiune pentru prima oara in ultimii sase ani.

Aceasta a fost a doua scadere a dobanzii cheie efectuata de banca centrala de la inceputul anului. In urma sedintei din luna ianuarie, institutia bancara a decis sa reduca dobanda de politica monetara cu doua puncte procentuale, de la 17% la 15%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri