In statul african Mali rata de impozit variaza: poate fi 30% sau chiar...3%. Cand mergi la biroul fiscal local, ai de ales: ce rata de impozit vei plati?

Un jurnalist BBC, Alex Duval Smith, a descris procesul prin care a reusit sa se inregistreze la biroul fiscal din Bamako, pentru a plati impozite in Mali. Ajuns in biroul din oras, a fost intampinat de cateva casierite care stateau aliniate in spatele unor geamuri groase de sticla, captusite cu margini de aluminiu. Pe fiecare birou este cate o poseta, una mai colorata decat alta, alaturi de monitoare sau hartii. Mali este o tara saraca, insa cu siguranta momentele frumoase si culorile vii nu lipsesc din randul celor peste 16 milioane de locuitori.

Casieritele sunt descrise ca impietrite, ancorate in inactivitate. Fondul Monetar International estimeaza ca Mali are potentialul de a-si imbunatati rata de colectare a taxelor cu 20%, insa in practica lucrurile nu par sa stea asa, scrie BBC.

Ce se intampla cand vrei sa te inregistrezi in Mali ca platitor de taxe? Ajung intr-un astfel de birou, dai peste cateva cutii de pantofi, peste gentile de pe birouri, calculatoare, dar si teancuri de caiete in care sunt trecute informatii. Unele cu cerneala rosie, altele cu cerneala neagra.

Unde-i lege, incape si tocmeala

O data pe an, aceste casierite pornesc la "vanatoarea" de platitori de taxe, intr-o actiune numita recensamantul anual al taxelor. Uneori, un patron mai putin norocos care detine un magazin de cartier se trezeste cu afacerea inchisa, spre a servi drept exemplu comunitatii. Anul acesta, de exemplu, un vanzator de bauturi racoritoare a fost surprins sa primeasca o factura de impozitare de 80.000 de franci CFA, echivalentul a 160 de dolari sau 100 de lire sterline. Pentru ca nu a putut plati, a fost nevoit sa puna lacat afacerii. Dupa o saptamana, s-a oferit sa plateasca jumatate din suma si a adus si cateva lazi de suc de fructe pentru personalul de la biroul de colectare a taxelor. Problema s-a rezolvat.

Jurnalistul Alex Duval a ajuns, din biroul casieritelor, direct in cel al sefului, aglomerat de carti despre fiscalitate si copii ale decretelor Ministerului de Finante.Seful ii pune cateva intrebari despre banii pe care ii castiga lucrand ca jurnalist freelance (n.r. - independent), in timp ce isi noteaza, parca pe ascuns, diverse date.

Ierarhie, un laitmotiv in Mali

"Ai de ales intre doua regimuri de taxe: 30% sau 3%. Care sa fie", il intreaba seful de la impozite. Evident ca jurnalistul alege impozitul de 3%, dupa care i se spune ca trebuie sa mearga la urmatorul sef de pe scara ierarhica. Asta nu il sperie, insa, pentru ca ierarhiile sunt ceva obisnuit in Mali. A cunoscut deja directorii generali a oficiilor de apa si energie electrica, dar si pe cel al oficiului postal. In plus, faptul ca cineva se supune de bunavoie sistemului de plata a taxelor este clar un caz care trebuie prezentat sefului.

Odata ajuns in fata sefului superior ierarhic, acesta ii cere jurnalistului, care reprezenta BBC, sa ii prezinte pozitia guverului britanic cu privire la cererile rebelilor tuaregi de autoguvernare in nordul Mali. Dupa cateva calcule, pe care cei doi le-au facut stand aplecati asupr unui calculator, i-au prezentat tanarului britanic "oferta": 236.160 de franci CFA, adica vreo 380 de dolari, sau 260 de lire sterline. Dupa ce au rotunjit putin suma, au ajuns la 485 de dolari, respectiv 327 de lire sterline. In cash si in schimbul unei chitante,

Dupa ce a parasit biroul, seful de la biroul local de colectare a taxelor ii ofera cateva explicatii: "80% din economia din Mali este informala. Guvernul crede ca prin rata de 3% se vor atrage mai multi platitori de taxe. Oamenii nu inteleg insa, ca in situatia de fata, abia luam cate 1% sau 2%. Asa ca aceasta noua rata reprezinta de fapt o crestere!". Cu alte cuvinte, impozitul acceptat de Alex Duval a reprezentat o victorie pentru autoritati.

Sursa foto: Femeie africana/ Shutterstock.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri