Aprecierea dolarului fata de cele mai importante monede ar putea fi cea mai mare amenintare pentru companiile americane dupa criza din 2008, potrivit analistilor de pe Wall Street.

Analistii de pe Wall Street avanseaza un scenariu in care profiturile multinationalelor ar urma sa scada cu 10%. Analistii Bank of America/Merrill Lynch arata ca o apreciere cu 25% a dolarului in decurs de 12 luni a coincis de fiecare data cu o scadere de 10% a profitului pe actiune obtinut de companiile multinationale din SUA. In acest sens, economistii bancii folosesc notiunea de "recesiune a castigurilor", pe care o definesc drept minimum doua trimestre consecutive de scadere a profiturilor comparativ cu trimestrele corespunzatoare din anul anterior, relateaza Reuters, citat de Mediafax.

Moneda americana a crescut cu 22% in ultimele 12 luni fata de un cos format din cele mai importante monede la nivel global, ceea ce inseamna ca veniturile si profitul obtinute de catre companiile americane in afara Statelor Unite valoreaza mai putin atunci cand raportarea acestora se face in dolari. Desi profiturile companiilor mari nu au scazut inca, analistii indica un trend negativ in ceea ce priveste evolutia rezultatelor financiare ale multinationalelor americane in acest an. Economistii de pe Wall Street au estimat in martie ca profiturile vor creste cu doar 1,3% in 2015, in conditiile in care, la inceputul anului, acestia mizau pe un avans de 8,1%.

Impactul aprecierii dolarului ar putea dura intre 3 si 7 ani

Mai mult decat atat, analistii anticipeaza ca profitul pe actiune al companiilor cuprinse in indicele S&P 500 al bursei de la New York va cobori cu 3,1% in primul trimestru din acest an si cu 0,7% in trimestrul al doilea. "Acesta este doar inceputul. Impactul aprecierii dolarului asupra castigurilor companiilor americane ar putea dura intre trei si sapte ani. S-ar putea sa nu se intample in fiecare an, dar exista un risc istoric asupra profiturilor companiilor americane, mai ales pentru multinationale, atunci cand se apreciaza dolarul", a declarat Richard Bernstein, director executiv general al Richard Bernstein Advisors din New York.

Aprecierea dolarului fata de euro si alte monede importante a provocat reducerea cu 18,66 miliarde de dolari a veniturilor companiilor din SUA si Canada in ultimul trimestru al anului trecut, declinul cauzat de efectele de curs fiind de patru ori mai mare fata de trimestrul anterior, potrivit firmei americane de consultanta FiREapps, relatea The Wall Street Journal.

Companiile din America de Nord a putea inregistra o scadere cu 25 de miliarde de dolari a veniturilor in primul trimestru din 2015, pierderi legate de cursul valutar, potrivit FiREapps. De altfel, mai multe companii americane, precum IBM si Intel, au estimat ca rezultatelor lor financiare din acest an vor fi afectate de cresterea dolarului fata de principalele monede internationale. Banca americana Goldman Sachs anticipeaza ca euro va scadea fata de dolar cu peste 10% in urmatoarele 12 luni, la 0,95 dolari pe unitate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri