Datorita capacitatii sale de stocare, Ungaria ar putea deveni in viitorul apropiat un centru regional de distributie de gaze naturale livrate in principal de Rusia, a declarat ambasadorul rus la Budapesta, Vladimir Sergeev, relateaza agentia ungara de presa MTI.

Ungaria are o capacitate de stocare de aproximativ 6 miliarde de metri cubi de gaze, ceea ce o plaseaza pe locul cinci in randul tarilor din Uniunea Europeana la acest capitol. Prin comparatie, capacitatea de stocare a Romaniei este de 3 miliarde de metri cubi, potrivit datelor Eurogas, citat de Mediafax.

Sergeev a aratat ca infiintarea unui centru regional de distributie in Ungaria ar asigura imbunatatirea securitatii furnizarii de gaze naturale in aceasta tara. De asemenea, ambasadorul rus a afirmat ca centrul ar putea fi alimentat cu gaze rusesti in viitorul apropiat.

Sergeev a indicat ca primul pas catre "un parteneriat strategic in domeniul energiei" a fost facut la finalul anului trecut, cand companiile de stat Gazprom (Rusia) si MVM (Ungaria) au incheiat un acord pentru ca Ungaria sa stocheze 700 de milioane de metri cubi de gaz din Rusia in depozitele sale. Ambasadorul rus a afirmat ca, in prezent, au loc discutii legate de pretul pe care Rusia il va cere guvernului de la Budapesta pentru gazele livrate.

In luna februarie, cele doua state au ajuns la o intelegere prin care Ungaria poate beneficia in urmatorii ani de gazele cumparate de la Gazprom, dar nefolosite inca, dar trebuie, de asemenea, sa continue sa si cumpere anumite cantitati de gaze naturale. Ungaria nu a utilizat 22 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, cantitate pe care trebuie sa o plateasca, potrivit contractului in vigoare.

Intrebat in legatura cu o posibila participare a Gazprom la proiectul de conectare a Ungariei la gazoductul Turkish Stream, pe care il construiesc Rusia si Turcia, ambasadorul rus a declarat ca "este posibil ca Gazprom sa se numere printre investitori", dar ca "probabil nu va juca un rol central" in proiect.

Sergeev a precizat, de asemenea, ca sanctiunile impuse de Uniunea Europeana si masurile luate de Moscova ca raspuns la acestea reprezinta principalul obstacol pentru exporturile Ungariei catre Rusia.

Sursa foto: Aleksei Lazukov / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri