Pretul petrolului Brent a avansat joi cu 5,8%, la aproape 60 de dolari pe baril, pe fondul ingrijorarilor legate de atacurile lansate de Arabia Saudita asupra rebelilor siiti in Yemen, conflict care ar putea duce la intreruperea livrarilor de petrol, relateaza Bloomberg.

Barilul de petrol Brent cu livrare in luna mai era cotat la 59,78 de dolari pe bursa din Londra. De asemenea, pretul petrolului West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu pana la 6,6%, la 52,48 de dolari pe bursa din New York. Yemen contribuie cu mai putin de 0,2% din productia globala de petrol, insa localizarea sa in vecinatatea stramtorii Bab el-Mandeb ii ofera un rol deosebit de important in transportul titeiului. Productia Yemenului s-a situat la 133.000 de barili pe zi in 2013, potrivit datelor Agentiei Internationale pentru Energie, arata Mediafax.

In 2013, 3,8 milioane de barili de titei si produse rafinate pe zi au trecut prin stramtoarea Bab el-Mandeb, cea mai mare parte a transporturilor fiind livrata catre Canalul Suez si gazoductul SUMED, care leaga porturile din Egipt de la Marea Rosie si Marea Mediterana. "In timp ce nimeni nu va sesiza miile de barili de petrol din Yemen, milioane de barili din Arabia Saudita vor conta. Arabia Saudita s-a temut ca revoltele sa nu se extinda si in afara Yemenului", a declarat John Vautrain, presedintele firmei de consultanta Vautrain & Co. din Singapore.

Arabia Saudit, in conflict cu Iran

Investitorii sunt ingrijorati ca o posibila inchidere a stramtorii ar duce la cresterea costurilor cu transportul, precum si a timpului necesar livrarii petrolului. AIE arata ca, in acest caz, vasele care transporta petrol din Europa si Africa de Nord nu vor mai putea urma cea mai directa ruta catre Asia, ci vor trebui sa ocoleasca intregul continent african. Arabia Saudita a lansat joi atacuri asupra rebelilor houthi din Yemen, dupa ce presedintele yemenit Abed Rabbo Mansour Hadi a parasit tara. Yemen si Arabia Saudita acuza Iranul ca spijina rebelii siiti din Yemen, relateaza The Wall Street Journal.

Arabia Saudita a fost unul dintre principalii actori ai deciziei OPEC de a nu reduce productia de 30 de milioane de barili pe zi in luna noiembrie a anului trecut. Atunci, ministerul Petrolului din Iran, Bijan Namdar Zanganeh, a declarat ca hotararea "nu este in linie cu ce ne-am dorit". Decizia OPEC si cresterea productiei de petrol din SUA la cel mai inalt nivel din ultimele trei decenii au determinat aparitia unui surplus pe piata. In aceste conditii, pretul petrolului Brent a coborat cu aproape 50% din iunie anul trecut, pana la inceputul anului, cand s-a stabilizat la aproximativ 55 de dolari pe baril. Conflictul din Orientul Mijlociu a avut efecte si pe pietele europene, indicele Stoxx Europe 600 fiind in scadere cu 1,6% la mijlocul sedintei de tranzactionare de joi. Indicele FTSE 100 (Londra) a coborat cu 1,3%, CAC 40 (Paris), cu 1,5%, DAX (Frankfurt), cu 1,4%, iar IBEX 35 (Madird), cu 1%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri