Exporturile de grau ale Rusiei au scazut la jumatate in martie fata de aceeasi perioada a anului trecut, dupa ce guvernul de la Moscova a impus o taxa livrarilor in strainatate pentru a reduce preturile alimentelor pe piata rusa, iar de acest fapt beneficiaza tari precum Germania, Franta si Romania.

Rusia va vinde cu 65% mai putin grau in martie fata de intervalul similar din 2014, potrivit estimarilor ZAO Rusagrotrans, care transporta cereale pe calea ferata, transmite Bloomberg. In februarie, cand a intrat taxa in vigoare, exporturile Rusiei au scazut cu 45%, potrivit datelor guvernamentale. Declinul reprezinta o schimbare majora pentru vanzarile de grau ale Rusiei, care anul trecut a livrat mai mult grau in strainatate decat oricare tara, exceptand Statele Unite, Canada si Franta. Numerosi cumparatori de cereale s-au orientat catre vanzatori europeni, in conditiile in care deprecierea euro face achizitiile mai ieftine, a declarat Igor Pavenski, director adjunct al Rusagrotrans, noteaza Mediafax.

"Locul nostru pe piata a fost ocupat in mare parte. Furnizorii din Europa bat recorduri", a spus Pavenski. Rusia va exporta 450.000 de tone de grau in aceasta luna, comparativ cu 1,3 milioane de tone in urma cu un an, a aratat oficialul Rusagrotrans. ProZerno, companie de cercetare a pietei din Moscova, estimeaza ca livrarile vor atinge in martie cel putin 600.000 de tone, potrivit directorului general Vladimir Petricenko. Taxa impusa de guvern a contribuit la scaderea preturilor graului pe piata din Rusia. Scaderea cererii din partea exportatorilor a redus preturile cerute de fermierii din sudul Rusiei cu aproape 20%, la circa 9.600 de ruble/tona (168 dolari), fata de un nivel maxim atins la jumatatea lunii decembrie, conform datelor Rusagrotrans.

Costul marfurilor rusesti, marit

Declinul preturilor s-a accentuat saptamana trecuta, odata ce fermierii au inceput sa vanda din stocuri pentru finantarea insamantarilor de primavara, potrivit companiei de cercetare SovEcon din Moscova. Taxa, valabila pana in luna iunie, este de 15% din valoarea totala a incarcaturii, plus 7,5 euro pe tona. In plus, redresarea rublei in acest an a marit costul marfurilor rusesti, a aratat Pavenski. Cu livrari mai mici din partea Rusiei, cumparatorii s-au orientat catre state precum Germania, Franta si Romania. Autoritatile de reglementare europene au emis licente de export pentru 23,7 milioane de tone de grau, din 1 iulie 2014, fiind posibil ca livrarile sa atinga un nivel record.

Exporturile rusesti nu s-au oprit complet in ultimele doua luni intrucat traderii au considerat ca este inca profitabil sa cumpere cereale la actualul nivel scazut al preturilor si sa vanda in strainatate, a spus Swithun Still, director la compania Solaris Commodities in Lausanne, Elvetia. In luna februarie, Egiptul, cel mai mare importator de grau din lume, a cumparat 180.000 de tone de grau din Romania, pentru care a platit aproape 43 de milioane de dolari, si 120.000 de tone de grau din Franta. Livrarea cerealelor se va face in perioada 1-10 noiembrie. De la inceputul anului fiscal 2014/2015, din iulie anul trecut si pana in prezent, Egiptul a cumparat 1,08 milioane tone de grau din Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri