Desfasuratorul tragediei Germanwings: ce s-a intamplat minut cu minut. O sursa apropiata anchetei a recuperat de la locul accidentului si o inregistrare de cateva secunde, realizata inaintea prabusirii, care confirma datele de la una dintre cutiile negre ale avionului Airbus A320, relateaza Paris Match, in editia online.

Provenienta inregistrarii - un telefon mobil - nu lasa loc de indoiala. Scena este atat de haotica, incat nu se distinge nimeni dar tipetele pasagerilor arata ca acestia erau perfect constienti de ce se intampla. Se aud voci care striga "Dumnezeule" in mai multe limbi. Se aud, de asemenea, de cel putin trei ori, lovituri metalice care sugereaza ca pilotul incearca sa deschida usa carlingii cu un obiect greu. Spre final, dupa un zguduit puternic, tipetele se intensifica. Apoi nu se mai aude nimic, noteaza Mediafax.

Aceasta versiune a ultimelor minute de zbor ale avionului Germanwings este sustinuta si de o alta sursa la care Paris Match a avut acces si anume datele recuperate de la una dintre cutiile negre, care inregistreaza sunetele si conversatiile din cabina de pilotaj. Continutul ei a fost redat de un anchetator care a ascultat inregistrarea.

  • 10:10 - comandantul de bord ii spune copilotului Andreas Lubitz: "Nu am avut timp sa merg la toaleta inainte sa decolam". "Du-te cand vrei", ii raspunde Lubitz.
  • 10:27 - avionul atinge altitudinea de croaziera, de 11.500 de metri. Comandantul ii cere lui Lubitz sa verifice daca avionul poate trece in modul de coborare. Copilotul ii spune comandatului a doua oara: "Poti sa pleci. Poti sa pleci acum".
  • 10:28 - se aud zgomote provenind de la un scaun. Comandantul isi desface centura de siguranta, se aude usa deschizandu-se, dupa care acesta ii spune lui Lubitz: "Detii controlul acum". Lubitz ii raspunde pe un ton care se vrea degajat: "Sper".
  • 10:30 - Lubitz ramane singur in carlinga. El incuie usa blindata gratie unui buton, iar aceasta nu poate fi deschisa din exterior. Apoi se aude cum reprogrameaza pilotul automat pentru a accelera viteza de coborare si a trece de la 11.000 de metri la 30 de metri in cateva minute.
  • 10:33 - incepe coborarea, iar avionul pierde 900 de metri altitudine pe minut. Controlul de trafic aerian remarca schimbarea si incearca de mai multe ori sa contacteze avionul prin radio. Lubitz nu raspunde insa. Se aude cum comandantul incearca sa deschida usa carlingii si bate in ea: "eu sunt!". El se afla in fata unei camere de luat vederi care transmite in carlinga. Lubitz il vede pe ecran, dar nu reactioneaza. Comandantul ia un tub de oxigen sau un extinctor pentru a forta usa. Din carlinga nu se aude niciun raspuns. Comandantul striga: "Pentru numele lui Dumnezeu, deschide usa asta!".
  • 10:34 - apare prima alarma, sonora si vizuala: "SINK RATE, PULL UP" ("coborare excesiva, redresati!"). Lubitz nu reactioneaza insa. Prin usa carlingii se aud primii pasageri care alearga pe culoar.
  • 10:35 - comandantul cere ca cineva sa mearga sa caute o ranga ascunsa in spatele avionului. Se aud lovituri mai puternice in usa, urmate de zgomote metalice. Comandantul forteaza usa cu ranga.
  • 10:37 si cateva secunde - se declanseaza a doua alerta sonora si vizuala: "TERRAIN, PULL UP" (Sol, redresati!). Lubitz nu reactioneaza nici de aceasta data. Comandantul striga: "Deschide nenorocita asta de usa!".
  • 10:38 - in pofida vacarmului, se aude clar rasuflarea lui Lubitz pentru ca si-a pus o masca de oxigen. El respira normal. Avionul este la altitudinea de 4.000 de metri.
  • 10:40 - se aude un zgomot violent care vine din exterior. In acelasi timp, in interior se aud urlete. Avionul se loveste de un munte cu aripa dreapta. Apoi nu se mai aude nimic in afara de alarma si strigatele pasagerilor.
  • 10:41 - avionul loveste din plin masivul Estrop la altitudinea de 1.500 de metri si cu o viteza de 800 de kilometri pe ora.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri