Grecia pare sa ramana fara optiuni in fata crizei datoriilor suverane din Uniunea Europeana, pe masura ce falia dintre Germania, principalul creditor al Atenei, si guvernul elen condus de Alexis Tsipras se adanceste. In acest contextul in care creditorii europeni sunt reticenti in a oferi o noua transa de imprumut, premierul grec a planuit o intalnire cu Vladimir Putin, programata in prima saptamana din luna aprilie.

Negocierile dintre Germania si Grecia s-au impotmolit luni, cand lista de reforme prezentata de Atena a fost calificata ca insuficient de detaliata pentru a permite acordarea unei noi transe de imprumut, in timp ce Rusia pare dispusa sa ajute Atena. Planul propus urma sa asigure un imprumut de 7,2 miliarde de euro din partea Troicii.

Guvernul condus de Alexis Tsipras a prezentat, vineri, un pachet de 18 reforme in fata Bancii Centrale Europene si a Fondului Monetar International, care au revizuit lista in weekend. Germania, cel mai mare creditor al Greciei, a cerut ca lista sa fie mai detaliata si insotita de actiuni inainte de a considera o noua transa de imprumut. "Este adevarat ca suntem in cautarea unui compromis onest cu creditorii nostri, dar nu va asteptati la un acord neconditionat din partea noastra", a precizat premierul elen, citat de teleSUR.

In timp ce discutiile cu oficialii europeni pareau ca nu avanseaza intr-o directie dorita de Grecia, ministrul elen al Energiei, Panagiotis Lafazanis, a plecat cu un avion catre Moscova, pentru a discuta despre ridicarea sanctiunilor impuse Greciei odata cu embargoul pus de Rusia asupra importurilor de fructe si legume din Europa. Masura a fost anuntata de presedintele Putin dupa sanctiunile economice impuse Kremlinului in contextul crizei din Ucraina. Dincolo de acest subiect, agenda discutiilor a inclus si subiecte despre investitii in turism si in sectorul energetic din Grecia, avand in vedere ca Lafazanis s-a intalnit si cu omologul sau rus, Alexander Novak, dar si cu seful Gazprom, Alexei Miller. Compania Gazprom controleaza acum 70% din piata de gaze din Grecia.

Tsipras si Putin, tete-a-tate la Moscova

Premierul grec Alexis Tsipras va calatori in Rusia in prima saptamana din luna aprilie, o vizita anuntata initial pentru luna mai. Analistii care studiaza cazul Greciei spun ca vizita ar putea fi o incercare a lui Tsipras de a gasi o "barca de salvare financiara" pentru scenariul in care discutiile cu zona euro esueaza sau tara intra in faliment din cauza datoriilor.

Pe de alta parte, analistii din zona euro sunt ingrijorati ca liderul rus cauta un aliat prin care sa isi poata asigura un veto in cadrul Uniunii Europene, in contextul deteriorarii profunde a relatiilor dintre Moscova si Bruxelles in urma izbucnirii conflictului din Ucraina. De altfel, legaturile dintre guvernul de extrema stanga al Greciei si Rusia sunt deja cunoscute: atat Tsipras cat si alti colegi de-ai sai au fost crescuti poltiic in Partidul Comunist din Grecia, o miscare puternic influentata de Rusia, scrie International Business Times. In plus, cele doua tari sunt legate si religios si istoric.

Grecia, la sapa de lemn

Primul imprumut acordat Greciei expira la 9 aprilie, iar guvernul ar putea ramane fara bani pana pe 20 aprilie. Asadar, Atena are nevoie de o noua transa de imprumut, de 7,2 miliarde de euro, pentru a nu intra in default din cauza datoriilor, ceea ce ar cauza o unda de soc in Eurozona. Discutiile cu creditorii decurg anevoios, avand in vedere ca premierul actual a venit la putere pe baza unor promisiuni de a incheia "epoca austeritatii" si de a pune capat "umilintei nationale".

Discursul nationalist a avut mare succes in Grecia, avand in vedere ca tara a fost oarecum izolata pe scena economica internationala. Asta s-a intamplat si in cazul Rusiei, care a declarat razboi marilor puteri dupa ce a anexat un teritoriu strain. Rusia ar putea profita, deci, de o alinta cu Grecia, pentru a perturba situatia in UE, insa este putin probabil ca Moscova sa verse bani in cuferele grecesti in conditiile in care ea insasi se lupta cu o criza a petrolului si una a rublei.

Grecia a primit doua transe de imprumut de la Uniunea Europeana, in 2010 si 2014, totalizand 240 de miliarde de euro, acordate in schimbul unor masuri de austeritate impuse populatiei. Dupa cei cinci ani de austeritate, economia Greciei s-a contractat cu 25%, iar o treime din populatie a ajuns sa traiasca sub limita saraciei, cu o rata a somajului la nivel national de peste 30%.

Sursa foto: Alexis Tsipras si Angela Merkel/ Shutterstock.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri