Agentia Spatiala Europeana (ESA) si NASA pregatesc in comun o misiune "kamikaze" ce ar putea salva intr-o buna zi Pamantul, care va consta in lansarea si prabusirea pe un asteroid a unei sonde spatiale, cu viteza de 22.500 de kilometri pe ora, cu scopul de a modifica traiectoria acelui corp ceresc.

"Este un cosmar astronomic - daca un asteroid va fi detectat in timp ce se indreapta spre Pamant, ce ar putea face omenirea in legatura cu aceasta amenintare?", se afirma in debutul acestui articol publicat pe dailymail.co.uk. Cercetatorii de la Agentia Spatiala Europeana (ESA) vor sa lanseze o misiune "kamikaze", pentru a vedea daca prabusirea unei sonde spatiale pe un asteroid ar putea contribui la modificarea traiectoriei acestuia, potrivit Mediafax.

In colaborare cu NASA, cercetatorii de la ESA doresc sa lanseze o sonda care se va prabusi, cu viteza de 22.500 de kilometri pe ora, pe un satelit de mici dimensiuni. Misiunea, denumita Asteroid Impact Mission (AIM), se va desfasura in doua etape, iar aceasta luna marcheaza debutul etapei preliminare de design si dezvoltare de catre cercetatorii de la ESA. Creata pentru a testa validitatea tehnologiilor ce vor fi utilizate in viitoarele misiuni in spatiul indepartat, AIM va reprezenta de asemenea prima misiune conceputa de ESA in domeniul tehnicilor de aparare planetara.

Sonda va fi lansata in octombrie 2020 si va calatori spre un sistem binar de asteroizi - denumiti asteroizii Didymos, care vor ajunge in anul 2022 la o distanta de 11 milioane de kilometri de Terra. Asteroidul principal din acel sistem binar are un diametru de 800 de metri si este insotit de un mic satelit natural - un alt asteroid, ce are diametrul de 170 de metri. Acel satelit reprezinta tinta principala a misiunii AIM: sonda europeana va efectua o scanare de inalta rezolutie a corpului ceresc, alcatuind si o analiza termala si prin radar, pentru a trasa o harta detaliata a suprafetei si structurii interne a acestuia. Sonda din acest proiect va lansa apoi un modul - primul conceput de ESA care va cobori pe un corp ceresc de mici dimensiuni dupa reusita modulului Philae, in cadrul misiunii Rosetta, care a fost plasat cu succes pe o cometa, in noiembrie 2014.

Alte doua module, denumite CubeSats, vor fi lansate din acea sonda-mama, cu scopul de fi plasate in jurul asteroidului si de a aduna o serie de informatii stiintifice. Datele stiintifice din misiunea AIM vor fi expediate spre Terra cu ajutorul unui laser de mare capacitate, iar ele vor ajunge la Optical Ground Station din Tenerife, un laborator administrat de ESA in Insulele Canare. AIM reprezinta in acelasi timp contributia adusa de ESA la o misiune internationala mai ampla, AIDA (Asteroid Impact & Deflection Assessment).

La sfarsitul anului 2022, va debuta etapa coordonata de NASA in cadrul misiunii AIDA: sonda DART (Double Asteroid Redirection Test) se va apropia de acel sistem binar si se va prabusi pe cel mai mic dintre acestia, cu o viteza de aproximativ 6 kilometri pe secunda. Misiunile AIM si AIDA vor fi prezentate pe larg, in aceasta luna, la Conferinta Academiei Internationale de Aparare Planetara Astronautica, organizata de ESA la Centrul de observatii planetare ESRIN, din orasul italian Frascati, cu scopul de analizare a riscului de impact cu asteroizi si comete si de gasire a unor eventuale solutii de evitare a unor astfel de catastrofe.

Sursa foto: Pamantul vazut de pe Luna/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri