Penuria de produse si alimente din Venezuela a devenit atat de severa, incat mai multe hoteluri din aceasta tara sud-americana au ajuns sa solicite oaspetilor sa vina cu dotari proprii in ceea ce priveste stocul de hartie igienica si sapun, a declarat un reprezentant local din industria turismului pentru Fusion.

In Merida, o regiune situata in vestul statului Venezuela, la granita cu Columbia, cunoscuta pentru peisajele montane uimitoare, hotelurile de dimnesiuni mai mici se lupta sa-si doteze camerele cu provizii de baza necesare turistilor, cum ar fi hartie igienica si sapun, mai ales ca vacanta din Saptamana Patimilor (Semana Santa) se desfasoara in aceasta perioada.

Editorialistul David Boaz de la Cato Institute (un think tank, cu sediul in Washington D.C.) compara situatia curenta din Venezuela cu cea observata in ceea ce inca se mai numea Uniunea Sovietica, in anul 1990, in timpul unei conferinte a organizatiei libertariene americane. Participantilor la conferinta li se solicitase, de asemenea, sa-si aduca propria propria hartie igienica, ceea ce s-a dovedit in cele din urma a fi un sfat util.

Acum, dupa numai 16 ani de regim socialist, inceput de Hugo Chavez, Venezuela a demonstrat ca "socialismul secolului 21" este destul de asemanator cu "socialismul din secolul 20", arata Cato Institute. "Este o situatie extrema", spune Xinia Camacho, proprietar al unui hotel de tip boutique de 20 camere la poalele parcului national Sierra Nevada. "Timp de peste un an nu am avut hartie igienica, sapun, orice fel de lapte, cafea sau zahar. Asa ca trebuie sa le spunem oaspetilor nostri sa vina pregatiti".

Pot sa inteleg ca intr-o economie socialista ar exista probleme cu producerea de automobile decente sau computere. Dar hartie igienica?

Gerardo Montilla, presedintele camerei de turism din Merida, a declarat ca penuria de produse a lovit puternic in special hotelurile mai mici mai ales in timpul vacantei din Saptamana Patimilor. "Cinci hoteluri mi-au spus ca traverseaza aceast situatie, in care trebuie sa solicite oaspetilor sa-si aduca propria hartie igienica", a declarat Montilla. "Suntem in apropiere de granita cu Columbia, la numai doua ore si jumatate distanta, si o multime de bunuri autohtone sunt duse acolo, deoarece se vand pentru mai multi bani".

Montilla a spus, de asemenea, ca o parte dintre hotelurile mai mari se pot sustrage acestei situatii de penurie de hartie igienica si alte consumabile de baza de la contrabandisti daca apeleaza la contrabandistii de pe piata neagra care percep cu pana la 6 ori mai mult decat pretul obișnuit. Dar, hotelurile mai mici si de familie nu isi pot permite intotdeauna sa plateasca aceste preturi, ceea ce inseamna ca, uneori, trebuie sa se descurce si fara.

Se spune ca, daca s-ar fi incercat comunismul in Sahara, atunci s-ar ajunge la o penurie de nisip.

Recent, autoritatile din Venezuela au inceput o campanie de control si interzicere a transportului de marfuri de baza intreaga tara, intr-un efort de a stopa activitatea de contrabanda. Asadar, acum oaspetii hotelurilor din Venzuela s-ar puta trezi cu hartia igienica si sapunul confiscate de politie chiar inainte de a ajunge la hotel. "Este o situatie absurda!", a spus Xinia Camacho.

"Deficit, cozi interminabile, piata neagra si furt la nivel oficial. Si este vina CIA. Da, Venezuela a ajuns cu adevarat la socialism. Dar, ceea ce nu am inteles niciodata este: De ce hartie igienica? Cat de dificil este de a produce hartie igienica? Pot sa inteleg ca intr-o economie socialista ar exista probleme cu producerea de automobile decente sau computere. Dar hartie igienica? Sapun? Chibrite? Sigur, se spune ca, daca s-ar fi incercat comunismul in Sahara, atunci s-ar ajunge la o penurie de nisip. Totusi, un deficit de hartie pare drept o realizare adevarata", mai scrie David Boaz pentru Cato Institute.

GMEVIPHOTO / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri