Rusia ar putea oferi Greciei imprumuturi controversate si reduceri la pretul gazelor naturale in schimbul unor active potrivit unor speculatii aparute la Moscova, relateaza Daily Telegraph, in editia electronica.

Premierul grec, Alexis Tsipras, a sosit marti la Moscova, unde se va intalni miercuri cu presedintele rus, Vladimir Putin. Demersurile Atenei pe langa Moscova au generat temeri ca Guvernul de stanga se indreapta catre est in cautarea de surse alternative de finantare pentru a evita falimentul. Inaintea acestei vizite, Tsipras a condamnat sanctiunile economice impuse Moscovei, potrivit Mediafax.

Cotidianul Kommersant a citat o sursa din cadrul Guvernului rus, marti, care a afirmat ca se discuta despre linii de credit. "Suntem dispusi sa luam in considerare oferirea unei reduceri la gaz Greciei: pretul este legat de costul petrolului, care a scazut semnificativ in ultimele luni", a declarat sursa citata. "Suntem, de asemenea, dispusi sa discutam posibilitatea acordarii unor noi imprumuturi Greciei. Dar in acest caz suntem interesati de avantaje reciproce - in special ca Rusia sa primeasca anumite active in Grecia".

Sursa nu a explicat despre ce active este vorba, dar presa rusa a anuntat ca printre ele s-ar putea numara compania greaca de gaz DEPA. Active in cadrul operatorului feroviar TrainOSE si porturilor maritime din Atena si Salonic ar fi, de asemenea, vizate.

Moscova este cel mai mare partener comercial al Greciei in ceea ce priveste gazele. Ministrul grec al Energiei a invitat companiile ruse sa exploreze resursele de gaz natural si petrol de pe coasta de est a tarii. In schimb, Grecia si-a manifestat dorinta de a sprijini planul Kremlinului de a construi o noua conducta prin Turcia, cunoscuta sub numele de "Turkish Stream".

Oficialii europeni se tem ca orice imprumut acordat de Rusia Greciei ar putea convinge Atena sa se opuna sanctiunilor impotriva Kremlinului in legatura cu Ucraina. In afara de credit si reduceri la pretul gazelor, Kremlinul ar putea oferi Greciei ridicarea pratiala a restrictiilor privind importul de alimente in schimbul sustinerii unei linii proruse.

Grecia a fost afectata foarte puternic de interzicerea exportului de fructe in vigoare din august. Dar Comisia Europeana a sugerat ca se opune oricarui acord greco-rus pe tema alimentelor, afirmand ca toate tarile europene ar trebui tratate la fel.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri