Lucrez intr-un Apple Store real?

Lucrez intr-un Apple Store real?

In orasul chinez Kunming au fost descoperite cateva " Apple Stores" unde asemanarile cu magazine oficiale erau duse la maxim, de la uniformele angajatilor, la design-ul interior. Administratia chineza a demarat o investigatie oficiala a carei concluzie a fost ca magazinul folosea ilegal marca Apple, iar angajatii nici macar nu stiau ca lucreaza intr-un magazin fals.

Foto: Shutterstock / pcruciatti

Masini trase la indigo

Masini trase la indigo

In cadrul Shanghai Auto show desfasurat in anul 2009, Geely, un producator auto chinez, a lansat un nou model: Geely GE. Foarte multi specialisti din domeniu au ridicat semne de intrebare la acel moment avand in vedere ca automobilul semana foarte mult cu un Rolls Royce Phantom.

Pe langa designul general si structura masinii, Geely GE avea chiar si "doamna zburatoare" pe capota specifica Rolls Royce. Pretul era insa cu totul diferit fata de original: 44.450 dolari varianta chinezeasca vs 371. 260 dolari varianta originala.

Foto: Wikimedia

Disneyland fals?

Disneyland fals?

Parcul de distractii Beijing Shijingshan si-a deschis usile in 1986 cu moto-ul "Disneyland este prea departe". Locatia are un castel foarte asemanator cu cel al Frumoasei adormite si numerosi animatori aproape identici cu Donald Duck sau piticii din Alba-ca-Zapada.

In 2007, Disney a remarcat "asemanarile" si a inceput negocierile cu chinezii pentru eliminarea marcilor folosite ilegal. In 2011, in loc sa se inchida, parcul a trecut printr-o extindere si renovare completa, vizitatorii recenti afirmand ca nu mai exista urme de mascote Disney.

iPed

iPed

Va suna cunoscut? Lansat in 2010, iPed-ul este o tableta foarte similara Apple iPad. Tableta iPed se vindea pentru circa 105 dolari, si era diponibilia in China inainte ca gigantul american sa inceapa oficial vanzarile in SUA. Pentru comparatie, un Apple iPad Air2 se vinde in prezent cu 590 de dolari.

Foto: Shutterstock

Branduri de restaurante contrafacute

Branduri de restaurante contrafacute

Cuvantul " shanzhai", care inseamna o imitatie a unei marci, sau bunuri piratate, este atat de popular in China incat in 2008 un dezvoltator a pus infiintat "strada Shanzhai", in orasjul Nanjing. In zona, clientii puteau vizita restaurante precum "Pizza Huh," "Bucksstar coffee" si "McDnoald's".

Mai mult decat atat, Wei Jia Liang Pi, unul dintre cele mai populare lanturi de restaurante fast food din Beijing, arata foarte asemanator cu McDonald's, avand chiar si un logo cu celebrul "M" rasturnat.

Foto: Shutterstock

Medicamente contrafacute

Medicamente contrafacute

Medicamentele contrafacute sunt o problema si astazi in China. In aprilie 2014, RFI a anuntat ca 10 tone de medicamente pentru prevenirea disfunctiilor erectile si diareei au fost confiscate de vamesii francezi. Investigatiile ulterioare au aratat ca unul dintre ingredientele medicamentelor contrafacute era chiar zaharul, valoarea acestuia fiind de 1 milion de euro.

Microcipuri false

Microcipuri false

In 2011, autoritatile americane au identificat mai multe electronice false in lantul de aprovizionare al Departamentului Apararii, majoritatea suspectate ca vin din China. In total au fost descoperite 1.800 de cazuri in care erau implicate 1 milion de componente electronice, 70% provenind din China.

Foto: Shutterstock