Japonia are in plan sa cheltuiasca nu mai putin de 6,8 miliarde de dolari pentru a construi un lant de 400 de kilometri de ziduri din beton destinat combaterii unuia dintre cele mai mari pericole naturale cu care tara se confrunta.

Tara "Soarelui Rasare" se confrunta de ani de zile cu o problema tsunamiurilor, care, pe langa faptul ca a facut pagube de miliarde de dolari, a provocat si nenumarate pierderi de vieti omenesti, fiind, alaturi de cutremurele din regiune, in topul celor mai periculoase calamitati naturale pentru japonezi.

Astfel, investitia planuita de catre autoritatile nipone va presupune ridicarea unor pereti uriasi din beton, care se vor intinde pe o suprafata de 400 de kilometri, intre zonele Fukushima, Miyagi si Iwate, situate in zona de nord-est a celei mai mari insule japoneze - Honshu. Regiunea a fost puternic lovita de un cutremur urmat de un tsunami in martie 2011, fiind motivul care a stat la baza deciziei unei investitii colosale intr-un astfel de proiect amibitios.

Proiectul, privit cu scepticism: experientele anterioare ale Japoniei

Planul constructiei unor ziduri pentru protectia Japoniei de furia apelor a starnit un val de critici si de scepticism. Desi o investitie uriasa, criticii sustin ca aceasta investitie nu va face mare lucru pentru protectia de fenomenele naturale extreme, mai mult, va afecta marile si animalele marine, dar va bloca si vederea catre ocean din zonele respective.

Un argument care sta la baza acestei doze de scepticism are legatura si cu orasul Kamaiashi din prefectura Iwate, care a beneficiat de o investitie de 1,6 miliarde de dolari, chiar inainte de dezastrul din 2011, si care a presupus ridicarea unui zid din beton pentru protectia in cazul unor calamitati. Chiar si asa, constructia s-a daramat in momentul in care tsunamiul a lovit, ceea ce a dus la moartea a nu mai putin de 1.000 de oameni.

In replica, autoritatile promit ca noul zid va fi unul extrem de eficient, dand exemplul unei bariere de 15 metri dintr-un sat care a salvat vietile a 3.000 de oameni in timpul aceluiasi eveniment nefericit petrecut tot in 2011. Mai mult, guvernul de la Tokyo promite ca intregul proces de constructie a celor 400 de kilometri de ziduri va genera sute de locuri de munca si va stimula economia din regiune.

"Zidurile pe mare au potential de a salva vieti daca sunt construite acolo unde trebuie, prevenind ca un tsunami sa se extinda si sa faca ravagii in calea sa. Singura problema este nu se poate spune cu exactitate cat de inalt va fi urmatorul fenomen natural, asadar zidurile de acest tip nu pot oferi siguranta in totalitate", a aratat un profesor de la Universitatea din Tokyo, citat de TheGuardian si dat publicitatii de Global Construction Review.

Japonia este una dintre tarile cel mai afectate de furia naturii. Doar in Marele Cutremur din Estul Japoniei din 2011 se estimeaza ca au murit 19.000 de oameni, pierderile materiale rezultate in urma dezastrului ridicandu-se la peste 230 de miliarde de dolari.

Sursa foto: Wikimedia Commons | via GCR

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri