Ministerul de Interne din Nepal a anuntat astazi ca peste 150 de persoane au murit in capitala tarii, Kathmandu, in urma seismului cu magnitudinea 7,9 produs in cursul diminetii, relateaza CNN.

Un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,9 s-a inregistrat sambata in apropiere de Kathmandu, capitala Nepalului, provocand victime si pagube importante. Institutul american de Geofizica (USGS) a precizat ca s-au inregistrat replici cu magnitudini de 6,6 si respectiv 5,1. Cutremurul a fost resimtit si in India si Pakistan, anunta Mediafax.

Potrivit unor martori, mai multe persoane au fost ranite si ucise in urma cutremurului produs sambata dimineata in Nepal, la aproximativ 80 de kilometri de capitala Kathmandu si la o adancime de circa 15 kilometri. De asemenea, mai multe cladiri istorice din Kathmandu s-au prabusit si numeroase drumuri au fost inchise.

Corespondentul CNN, care a fost ranit, a relatat ca a vazut cinci cadavre la un spital, iar persoane ranite grav erau tratate in exterior. Primul bilant oficial a fost furnizat de Ministerul de Interne, care a precizat ca peste 150 de persoane au murit in capitala tarii, Kathmandu.

Kanak Masni, un jurnalist din Kathmandu, a declarat pentru CNN ca o cladire istorica din capitala, turnul Dharahara, s-a prabusit. Cladirea, inalta de aproape 63 de metri, era construita in 1832 si le oferea turistilor o vedere panoramica asupra vaii Kathmandu.
Masni a precizat ca acesta pare sa fie "cel mai grav cutremur din Nepal dupa cel din 1934", care a avut magnitudinea 8 si s-a produs in apropierea muntelui Everest, provocand moartea a peste 10.000 de persoane.

Cutremurul cu magnitudinea de 7,9 produs sambata in Nepal a provocat avalanse pe Muntele Everest, numerosi alpinisti fugind la adapost. Alpinistul roman Alex Gavan, care se afla in zona, a anuntat pe Twitter ca nu a fost ranit.

"Tabara de la baza Everestului cutremur urias apoi avalansa de pe Pumori", a scris alpinistul roman Alex Gavan pe Twitter. "Alergand pentru viata din cortul meu. Nevatamat. Multe multe persoane se afla pe munte", a adaugat Gavan.

Alpinistul Alex Gavan a plecat, la finalul lunii martie, intr-o noua expeditie in Muntii Himalaya, pentru a escalada varful Lhotse (8.516 metri), fara oxigen suplimentar si fara porteri de altitudine. Expeditia este programata sa dureze aproximativ doua luni, iar ascensiunea se va face pe partea nepaleza a muntelui. Lhotse este al patrulea munte ca inaltime din lume, dupa Everest, K2 si Kangchenjunga, si este situat la granita dintre Tibet si Nepal. Varful sau este legat de Everest prin Saua Sudica, aflata la peste 8.000 m altitudine.

In 2012, alpinistul a mai avut doua tentative a urca pe Lhotse. Prima data, in sezonul de primavara, Alex s-a retras de la altitudinea de 7600m, ca urmare a unei infectii pulmonare dobandite in tabara de baza. A doua oara, in sezonul de toamna, Alex Gavan si partenerul sau Alexey Bolotov (Rusia) s-au retras din cauza conditiilor de pe munte, in noaptea ascensiunii finale, dupa ce au atins altitudinea de 8000 de metri.

Alex Gavan a urcat pana acum sase varfuri de peste 8000 de metri din Himalaya, fara sa utilizeze oxigen suplimentar si porteri de altitudine. Alpinistul roman a escaladat trei dintre cele sase varfuri in premiera pentru Romania: Shisha Pagma (8.027 m) – in 2013; Makalu ‐ (8.463 m) – in 2008; Gasherbrum 1 (8.068 m) – in 2007. Pe varfurile Broad Peak (8.047 m) – in 2014, Manaslu (8.156 m) – in 2011, Cho Oyu (8.201 m) – in 2006, Alex a realizat cea de-a doua ascensiune romaneasca.

Te duci pe munte imediat dupa ce il asculti pe Alex Gavan: 10 lucruri de luat acasa de la “cautatorul” de “optmiari”

Sursa foto: PavelSvoboda / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri