Grecia va continua in acest an vanzarea unor active strategice precum portul Piraeus, cel mai mare din tara, si 14 aeroporturi regionale, in pofida angajamentului anterior al guvernului partidului de stanga Syriza de blocare a privatizarilor, potrivit unor oficiali eleni.

Fondul elen pentru dezvoltarea activelor, care vinde active imobiliare, de infrastructura si alte proprietati ale statului, va trimite miercuri investitorilor, inclusiv companiei China Cosco Holding, o oferta revizuita de vanzare a unei participatii la Piraeus Port Authority, potrivit unor persoane apropiate situatiei, informeaza Mediafax.

Sursele au adaugat ca Fondul este multumit cu o oferta de 1,2 miliarde de euro pentru concesionarea a 14 aeroporturi regionale, primita din partea companiei germane Fraport, autoritatile anticipand ca tranzactia va fi finalizata intr-o luna. Decizia de vanzare a activelor arata ca guvernul partidului de stanga Syriza renunta la angajamentul asumat in fata electoratului de a bloca astfel de privatizari, pe fondul eforturilor de a debloca finantarea din partea creditorilor internationali, in cadrul programului de sprijin in valoare de 240 de miliarde de euro.

Autoritatile din Grecia, grabite sa previna intrarea in incapacitate de plata, intensifica negocierile cu partenerii din zona euro pentru a ajunge la un acord privind reformele si deblocarea ajutorului financiar, cel mai devreme in acest weekend.

In luna februarie, ministrul Economiei, George Stathakis, se angaja sa renunte la vanzarea portului Piraeus, chiar daca in iunie anul trecut cinci grupuri, intre care Cosco, Ports America Groups Holding si Utilco Emerging Markets, isi exprimasera interesul sa cumpere o participatie de control.

In prezent, Fondul elen pentru dezvoltarea activelor intentioneaza o modificare limitata a acordurilor de concesionare a aeroporturilor, care sa permita autoritatilor statului si celor locale sa pastreze o participatie mica la acestea si o anumita implicare in administrarea acestora.

In cazul portului Piraeus, investitorii vor fi invitati sa cumpere 51% din actiunile administratorului celui mai mare port din Grecia, in loc de nivelul oferit anterior, de 67%. Totodata, cumparatorii nu vor avea acces la administrarea serviciilor de feriboat, asa cum era prevazut initial. Tranzactia ar putea fi incheiata pana la sfarsitul acestui an, potrivit surselor.

Guvernul elen mai intentioneaza sa vanda o participatie de 49% la compania Desfa grupului State Oil din Azerbaidjan (Socar), in loc de 66% cat intentiona initial. Autoritatile din Grecia primisera anterior o oferta de achizitie integrala a Desfa, din partea Socar, dar acordul a fost amanat in aprilie, in urma unei investigatii a Comisiei Europene.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri