Majoritatea marilor agentii de rating nu vor reduce ratingul Greciei la nivelul de default, daca statul va rata plata unei rate catre FMI sau Banca Centrala Europeana (BCE), ceea ce va permite continuarea finantarii bancilor elene prin intermediul unui program al BCE, relateaza Reuters.

Grecia trebuie sa plateasca FMI aproape 1 miliard de euro, in luna mai, si aproape 7 miliarde de euro BCE, in iulie si august, existand temeri ca guvernul, blocat in negocierile cu creditorii institutionali, va rata achitarea ratelor. Faptul ar crea un precedent care ar pune sub semnul intrebarii apartenenta Greciei la zona euro si ar provoca riscul declansarii unei reactii in lant, fiind posibil sa determine alti creditori oficiali si privati sa ceara rambursarea datoriilor, scrie Mediafax.

Pentru majoritatea agentiilor de evaluare financiara, ale caror analize vor determina daca BCE poate accepta in continuare obligatiuni guvernamentale elene drept garantii pentru finantarea bancilor, ratarea unei plati catre FMI nu va eticheta tara ca fiind in incapactate de plata. Acest fapt este esential pentru continuarea finantarii bancilor prin intermediul mecanismului de urgenta ELA, prin care banca centrala elena imprumuta institutiile financiare din tara, cu acordul BCE.

Standard and Poor's, Fitch si DBRS, trei din cele patru mari agentii de rating, intre care se mai afla Moody’s, sustin ca nu vor retrograda Grecia la nivelul de default daca autoritatile nu vor plati rata la FMI, dar este probabil ca ratingurile acesteia, aflate deja in categoria junk, nerecomandata investitiilor, sa fie reduse din nou. "Daca Grecia, din orice motiv, nu va face o plata catre FMI sau BCE, acest fapt nu va reprezenta un default, conform criteriilor noastre, intrucat este vorba de o datorie oficiala", a explicat Frank Gill, analist S&P pentru Grecia.

Asa cum s-a intamplat si in cazul restructurarii datoriilor Greciei in 2012, BCE nu va mai accepta obligatiunile guvernamentale elene drept garantii pentru programul ELA doar atunci cand toate cele patru agentii de rating vor declara statul elen in default. Ed Parker, analist la Fitch, si Fergus McCormick, director la DBRS, sustin opinia S&P. Moody’s are aceeasi opinie in cazul ratarii unei plati catre FMI, dar nu si in cazul BCE. Dietmar Hornung, analist al Moody’s pentru zona euro, a spus ca lipsa platii catre BCE poate fi considerata default al statului, intrucat obligatiunile elene pe care le detine banca pot fi vandute, astfel ca pot fi blocate, ca oricare alte obligatiuni.

Joachim Gauck, favorabil acordarii de despagubiri Greciei

Presedintele german, Joachim Gauck, s-a exprimat vineri in favoarea acordarii unor despagubiri Greciei, reclamate de Atena pentru distrugerile provocate de nazisti in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, relateaza Reuters. Joachim Gauck, cunoscut pentru luari de pozitie provocatoare in pofida atributiilor sale in special onorifice, a declarat intr-un interviu care va aparea sambata in Süddeutsche Zeitung ca Germania va trebui sa isi asume responsabilitatea fata de Grecia.

"Nu suntem doar oameni care traiesc astazi, in aceasta epoca, ci suntem urmasii celor care au lasat ca mostenire distrugeri in Europa in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, inclusiv in Grecia", a spus el. "Pentru o tara constienta de istoria sa, precum cea a noastra, este just sa se ia in calcul posibilitatea unor despagubiri", a afirmat el.

Grecia reclama Berlinului despagubiri in valoare de 278,7 miliarde de euro, iar unii juristi apreciaza ca aceasta solicitare este intemeiata. Insa, luna trecuta, ministrul Economiei si vicecancelarul german Sigmar Gabriel a calificat aceasta cerere ca fiind "stupida". Potrivit unor oficiali germani, tara lor si-a onorat deja obligatiile fata de Grecia, prin plata a 115 milioane de marci in 1960.

Sursa foto: Grecia / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri