WikiLeaks a anuntat ca a publicat online alte cateva mii de documente si e-mailuri care au fost furate in timpul atacului informatic comis de un grup de pirati cibernetici asupra companiei americane Sony Pictures Entertainment la sfarsitul anului 2014, informeaza variety.com.

Anuntul a fost facut de WikiLeaks, joi, pe contul oficial de Twitter al acestei organizatii. In urma cu doua saptamani, WikiLeaks, organizatia lui Julian Assange, a anuntat ca a publicat alte 30.287 de documente si 173.132 de mesaje expediate pe e-mail de angajatii studiourilor Sony, care au fost furate de piratii cibernetici la sfarsitul anului 2014, in cadrul unui atac informatic de anvergura, scrie Mediafax.

Pe 16 aprilie, Julian Assange spunea ca aceste informatii apartin "domeniului public", iar WikiLeaks se va asigura ca ele vor ramane publice. Dupa atacul cibernetic din noiembrie 2014, o organizatie necunoscuta a publicat online aceste documente, insa formatul electronic utilizat nu permitea efectuarea cu usurinta a cautarilor online, dupa cum relata bbc.com in urma cu doua saptamani. Utilizatorii de internet au insa datorita WikiLeaks posibilitatea a de lectura mult mai usor aceste documente, putand sa efectueze foarte usor numeroase cautari online, in zecile de mii de documente, dupa diverse cuvinte si indexuri.

Sony Pictures a condamnat imediat aceasta publicare, afirmand ca WikiLeaks ii ajuta pe piratii cibernetici "sa raspandeasca continuturile furate si care sunt private". Peste 47.000 de angajati si colaboratori ai Sony Pictures Entertainment - filiala a grupului Sony - sunt vizati de acel furt de date personale, documente financiare, scenarii, mesaje expediate prin e-mail. Atacul cibernetic a fost comis cu doar cateva saptamani inainte ca grupul Sony sa lanseze "The Interview", o comedie cu James Franco si Seth Rogen, despre un complot fictiv american ce viza asasinarea liderului nord-coreean Kim Jong-un.

Guvernul american a acuzat Coreea de Nord, declarand ca aceasta tara este vinovata de comiterea acelui atac cibernetic. Autoritatile de la Phenian au negat orice implicare in atacul cibernetic, insa i-au laudat pe autorii acestuia, spunand ca actiunea lor a reprezentat "o fapta vitejeasca indreptatita". In decembrie 2014, un grup care s-a intitulat "Guardians of Peace" a amenintat cu organizarea unor atacuri teroriste de tipul celor de la 11 septembrie 2001 impotriva cinematografelor care vor proiecta filmul "The Interview", determinandu-i pe managerii de la Sony sa anuleze lansarea peliculei.

La doar cateva zile dupa aceea, in urma presiunii opiniei publice, directorii grupului Sony s-au razgandit si au anuntat ca "The Interview" va avea parte de o lansare intr-un numar limitat de cinematografe, de Craciun. In ianuarie, Statele Unite au impus noi sanctiuni impotriva Coreei de Nord ca raspuns la acel atac cibernetic. Scandalul a generat, de asemenea, demisia, in februarie, a directorului de distributie de la Sony Pictures, Amy Pascal, dupa publicarea pe internet a unor e-mail-uri ale acesteia, cu conotatii rasiste, despre Barack Obama.

In aprilie, presedintele Barack Obama a ordonat infiintarea unui program care sa permita Guvernului american sa ii sanctioneze pe piratii cibernetici din strainatate. Julian Assange, fondatorul site-ului WikiLeaks, s-a refugiat in 2012 in ambasada Ecuadorului din Londra. Julian Assange, care neaga acuzatiile de abuz sexual asupra a doua femei in Suedia, risca sa fie arestat daca paraseste ambasada si se teme ca ar putea fi extradat in Statele Unite pentru a raspunde in fata acuzatiilor de dezvaluire a unor documente strict secrete de catre WikiLeaks.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri