Miliardarul Warren Buffett, supranumit Oracolul din Omaha datorita sfaturilor intelepte de investitii pe care le ofera, a fost bombardat cu intrebari incomode la adunarea anuala a actionarilor Berkshire Hathaway, el muncind mai mult ca de obicei pentru loialitatea acestora.

Pe langa intrebarile despre investitii si piete, actionarii i-au asaltat pe Buffett si vicepresedintele Charlie Munger cu intrebari privind relatia dintre Berkshire cu compania 3G Capital si investitiile in IBM si Coca-Cola, relateaza Bloomberg. Unul dintre actionari i-a cerut lui Buffett sa respinga acuzatiile ca subsidiara Clayton Homes aplica practici agresive de creditare. Berkshire s-a asociat din 2013 cu 3G Capital, o firma de investitii cu birouri in New York si Brazilia, in trei mari achizitii, inclusiv a producatorului de ketchup H.J. Heinz, scrie Mediafax.

Buffett, prieten cu co-fondatorul 3G Jorge Paulo Lemann, a declarat anterior ca ar dori sa faca noi achizitii impreuna cu aceasta companie. 3G, ai carei fondatori se afla intre actionarii care controleaza producatorul de bere Anheuser Busch InBev, si-a creat reputatia de eficienta dar si de lipsa de scrupule, reducand costurile si numarul de angajati la companiile preluate, pentru a mari marja de profit si a imbunatati performantele.

Buffett in schimb a fost considerat ca un opozant al concedierilor si altor reduceri de costuri la companiile detinute de Berkshire. Asta nu insemna ca subsidiarele Berkshire nu au concediat niciodata angajati, dar situatiile de acest fel au fost relativ rare in istoria de 50 de ani sub conducerea lui Buffett. Intrebarile despre 3G au fost in mare parte daca filozofia de afaceri a lui Buffett se potriveste cu cea a companiei respective.

Buffett a explicat ca 3G a cumparat unele companii care aveau un numar considerabil mai mare de angajati decat era necesar, iar concedierile au facut ca acele companii sa obtina performante deosebit de bune. El a dat ca exemplu rezultatele foarte bune ale lantului de cafenele Tim Hortons din Canada, cumparat de Burger King, companie sustinuta de 3G, si cu sprijinul Berkshire.

O alta intrebare legata de 3G a fost daca, in cazul in care 3G ar conduce Berkshire, grupul format din 80 de subsidiare ar fi supus unui proces de consolidare si reducere a numarului de angajati. Buffett a replicat ca ar putea fi unele subsidiare care ar ramane cu mai putini angajati, dar ca in mare subsidiarele companiei sunt conduse eficient. Liderii Berkshire au mai fost intrebati despre rentabilitatea si perspectivele investitiilor in actiuni IBM si Coca-Cola.

Despre IBM,vicepresedintele Munger a spus ca este o companie uriasa, care s-a adaptat odata cu industria tehnologiei. Coca-Cola, ca si alte companii, trebuie sa faca eforturi de adaptare la schimbarea preferintelor consumatorilor, dar Buffett se asteapta ca producatorii de alimente si bauturi sa poata face acest lucru, acesta fiind motivul pentru care a cumparat in acest an, impreuna cu 3G, grupul Kraft Foods, pentru a-l uni cu Heinz.

Pe parcursul a cinci decenii, Berkshire a devenit una dintre cele mai mari companii din lume, cu operatiuni care includ de la asigurari si pana la cai ferate. Berkshire mai detine actiuni in valoare de circa 110 miliarde de dolari, peste jumatate din portofoliu fiind investit in titluri IBM, Coca-Cola, Wells Fargo si American Express. Buffett, in varsta de 84 de ani, a fost in ultimele decenii eroul actionarilor, care au ajuns extrem de bogati pe masura ce pretul actiunilor Berkshire a crescut. Miliardarul este urmarit cu atentie si de sute de manageri de fonduri, care ii analizeaza mesajele si comentariile.

Sursa foto: Mediafax/Warren Buffet

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri