Cresterea economica din zona euro a incetinit usor in aprilie, dar mai putin decat arata o estimare initiala, sustinuta de redresarea Spaniei si Italiei, care a compensat partial ritmul mai lent al activitatilor din Germania si Franta, potrivit unui indice calculat de Markit, transmite MarketWatch.

Cercetarea Markit, care indica intentiile de achizitii ale managerilor de companii, arata ca economia zonei euro iese dintr-o lunga perioada de stagnare, ajutata de preturile scazute ale petrolului, deprecierea euro si cresterea increderii, in urma lansarii de catre Banca Centrala Europeana (BCE) a programului de suplimentare a lichiditatilor. Rezultatul cercetarii atrage totusi atentia ca economia regiunii este fragila, iar ritmul redresarii va fi lent, cu un nivel ridicat al somajului si al datoriilor statelor si companiilor, continuarea problemelor sistemelor bancare si un nivel scazut al investitiilor, scrie Mediafax.

Incetinirea activitatilor economice reflecta si temerile in crestere referitoare la capacitatea guvernului elen de a-si plati datoriile si a mentine Grecia in zona euro. La peste trei luni de la castigarea alegerilor, guvernul partidului Syryza ramane in conflict cu creditorii europeni, in frunte cu Germania, in problema reformelor care ar permite deblocarea programului de ajutor de 240 de miliarde de euro. Indicele privind intentiile de achizitii ale managerilor, care masoara activitatea din industria prelucratoare si servicii, a scazut la 53,9 puncte in aprilie, de la 54 puncte in martie. Markit estima in aprilie ca indicele a coborat la 53,5 puncte. Un nivel de peste 50 de puncte al indicelui indica crestere economica.
Cercetarea a fost realizata prin intervievarea a peste 5.000 de directori de companii din zona euro.

Rezultatul studiului arata ca angajarile din zona euro au continuat in aprilie pentru a sasea luna consecutiv, existand probabilitatea ca cresterea economica sa continue. De asemenea, redresarea este mai puternica in Spania, unde activitatile au inregistrat cea mai mare crestere din ultimii opt ani si patru luni, si Italia, unde ritmul a fost cel mai rapid in 10 luni. In schimb, activitatile economice din Franta sunt aproape de stagnare. Diferentele dintre aceste evolutii demonstreaza justetea apelurilor Bancii Centrale Europene (BCE) pentru reforme structurale care sa sustina dezvoltarea pe termen lung.

Presedintele BCE, Mario Draghi, a cerut in repetate randuri ca guvernele din zona euro sa completeze programul de achizitii de obligatiuni de 1.100 miliarde de euro al institutiei cu reforme care sa transforme redresarea ciclica intr-una sustenabila. Liderii europeni, uniti in criticarea Greciei, care respinge masurile de austeritate, au marcat progrese diferite in propriile lor tari. Acele state care au facut cele mai mari eforturi inregistreaza cele mai mari cresteri economice, Spania si Irlanda in particular, a declarat Chris Williamson, economist sef la Markit. Guvernul francez trebuie sa munceasca mai mult pentru cresterea competitivitatii si a increderii atat in companii cat si la nivelul populatiei, a aratat el.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri