Ciadul a ordonat companiilor petroliere Chevron (SUA) si Petronas(Malaezia) sa paraseasca tara in 24 de ore motivand intarzieri la plata taxelor, acesta miscare avand aparent drept scop cresterea controlului asupra rezervelor nationale de petrol.

"De maine, reprezentantii Chevron si Petronas trebuie sa paraseasca Ciadul si sa isi inchida birourile", a declarat presedintele Idriss Deby la o intalnire guvernamentala.

Aceasta actiune vine dupa ce Ciadul a decis sa creeze o companie petroliera nationala care ar fi devenit partener al consortiului de exploatare a petrolului condus de compania americana Exxon Mobil si care includea printre membrii si grupurile Chevron si Petronas. Petronas detine 35% din consortiu, Chevron 25% si restul de 40% apartin firmei Exxon Mobil. "Ciadul impreuna cu firma Exxon va administra procesul de extractie pana cand vom gasi o solutie legata de ceilalti doi parteneri", a declarat Deby.

Ciadul, stat fara iesire la mare, a demarat procesul de extractie de petrol in 2003, produce intre 160 si 170 de mii de barili de petrol pe zi, dar populatia este in continuare saraca. Experti ai industriei au precizat ca guvernul Ciadului este interesat sa obtina o pozitie mai avantajoasa avand in vedere ca productia de petrol, inceputa in 2003, este in continua expansiune. "Ciadul trebuie sa se implice in procesul de productie de petrol pentru a-si controla bogatiile si sa isi dezvolte si sa majoreze participatiunea la conducta consortiului", a continuat Deby, referindu-se la conducta cu capacitatea de 250 de mii de barili pe zi care se indreapta spre coasta Camerunului.

Conform acordului din 1988 semnat cu consortiul strain, Ciadul primeste 12,5% din valoarea productiei totale, inaintea reducerilor pentru calitate si costurile de transport prin conducta catre terminalul Kribi din Camerun."In mai putin de trei ani de exploatare, consortiul a avut castiguri de cinci miliarde de dolari comparativ cu cele trei miliarde investite. In contrast, Ciadul a primit doar resturi - 588 de milioane de dolari", a continuat presedintele Ciadului.

Aceasta actiune vine pe fondul schimbarii axei aliantelor diplomatice de la Taiwan la China, un investitor important in industria petroliera din tara vecina Sudan. Oficiali din Ciad au declarat ca investitiile chineze in sectorul petrolier sunt binevenite. "In mare parte acesta este motivul pentru care am eliminat cele doua companii, pentru a face loc firmelor chinezesti", a declarat seful unui grup independent din Ciad, Gilbert Maoundonodji, care se ocupa de monitorizarea proiectului petrolier al tarii.

Grupul Chevron a declarat ca "firma nu a primit nici o instiintare oficiala din partea guvernului republicii Ciad prin care se cere parasirea tarii din cauza neplatii taxelor. Grupul Chevron a respectat in totalitate obligatiile contractuale". Un purtator de cuvant al Petronas a declarat ca "nu s-a primit nici o notificatie oficiala legata de aceasta problema. Incercam sa gasim mai multe informatii".

Presedintele Ciadului, aflat in mare nevoie de fonduri din petrol pentru a lupta impotriva saraciei, a numit acordul semnat in 1988 "un acord nebunesc" si a cerut renegocierea acestuia. Guvernul sau a mai amenintat in trecut companii petroliere straine. Ciadul - intr-un clasament facut de Transparency International anul trecut - ocupa pozitia de cel mai corupt stat din lume.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri