Un grup de producatori de bunuri de lux a dat in judecata Alibaba Group Holding Ltd, vineri, afirmand ca gigantul chinez de comert online a permis constient vanzarea de produse contrafacute, relateaza Reuters, in pagina electronica.

Procesul a fost intentat la un tribunal federal din Manhattan de Gucci, Yves Saint Laurent si alte marci detinute de compania Kering SA, acestea cerand despagubiri si o hotarare judecatoreasca pentru presupusa incalcare a legilor privind marcile comerciale si inselatoria, potrivit Mediafax.

Compania Alibaba este acuzata ca a participat la fabricarea, oferirea spre vanzare si traficul de produse contrafacute purtand marcile respective fara permisiunea lor. O purtatoare de cuvant a Alibaba, Bob Christie, a declarat: "Continuam sa lucram in parteneriat cu numeroase branduri pentru a le ajuta sa isi protejeze proprietatea intelectuala si avem un istoric solid in acest sens. Din nefericire Kering Group a ales calea unui litigiu inutil in locul unei cooperari constructive. Credem ca aceasta plangere nu are fundament si vom lupta impotriva ei".

Preocuparile legate de prezenta unor produse false pe platformele Alibaba, inclusiv piata online Taobao, au urmarit compania ani la rand, desi SUA au scos Taobao de pe lista sa cu "piete notorii" in 2012, gratie progreselor inregistrate.

Aceasta este a doua oara in mai putin de un an cand brandurile Kering dau in judecata Alibaba pentru presupusa vanzare de produse contrafacute. Un proces precedent a fost intentat in iulie dar a fost retras in aceeasi luna, cu posibilitatea de a fi reluat in timp ce Kering a lucrat cu Alibaba la o solutie, potrivit documentelor judiciare.

Plangerea depusa sustine ca Alibaba si entitatile asociate "ofera publicitate si alte servicii esentiale pentru ca firmele care se ocupa de contrafacere sa isi vanda produsele contrafacute clientilor lor din Statele Unite". Documentele depuse in instanta citeaza, de exemplu, o geanta Gucci contrafacuta oferita la preturi de 2-5 dolari fiecare de un comerciant chinez cumparatorilor care vor cel putin 2.000 de bucati. O geanta Gucci autentica se vinde cu 795 de dolari.

Alibaba a permis vanzarile de produse contrafacute chiar si cand a fost informata in mod expres ca respectivii comercianti vand produse false, afirma plangerea. Kering Group vrea un ordin judecatoresc care, intre altele, sa impiedice Alibaba sa ofere sau sa faciliteze vanzarea de produse contrafacute si despagubiri nespecifice care ar putea include 2 dolari pe fiecare produs contrafacut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri