Patru mari banci, Citigroup, JPMorgan Chase, Barclays si Royal Bank of Scotland, au recunoscut ca au incercat sa manipuleze cursurile de schimb valutar si, impreuna cu UBS si Bank of America, au fost amendate cu aproape 6 miliarde de dolari, relateaza Reuters.

Citigroup, JPMorgan Chase, Barclays, UBS si Royal Bank of Scotland au fost acuzate de autoritatile de reglementare din Statele Unite si Marea Britanie ca si-au inselat clientii spre folosul propriu, utilizand invitatii preferentiale la discutiile de stabilire a ofertelor bancilor pentru cursurile de schimb si limbaj codificat pentru coordonarea tranzactiilor, potrivit Mediafax.

Cu exceptia UBS, toate celelalte banci au recunoscut sa au conspirat pentru manipularea ratelor de schimb pentru dolar si euro, pe piata valutara spot. UBS si-a recunoscut vinovatia intr-o acuzatie diferita. Bank of America a fost amendata la randul ei, dar a evitat recunoasterea vinovatiei in acuzatii legate de comportamentul traderilor.

"Amenzile care vor fi platite de aceste banci sunt corecte, avand in vedere natura practicilor anticoncurentiale, pe termen lung", a declarat prpcurorul general al Statelor Unite, Loretta Lynch. Bancile au folosit astfel de practici incorecte pana in 2013, cand autoritatile de reglementare au inceput sa le penalizeze pentru manipularea dobanzii Libor de pe piata interbancara.

In total, autoritatile de reglementare din Statele Unite si Europa au amendat sapte banci cu peste 10 miliarde de dolari, pentru ca nu au oprit traderii sa incerce sa influenteze ratele de schimb valutar folosite zilnic de milioane de oameni, de la companiile de investitii pana la turistii care cumpara valuta in vacanta.

Investigatiile nu s-au incheiat. Procurorii pot inculpa si persoane, in cadrul acordurilor prin care bancile s-au angajat sa colaboreze cu autoritatile. Este pentru prima oara in multe decenii cand companiile mama ale Citigroup, JPMorgan, Barclays si Royal Bank of Scotland s-au recunoscut vinovate de fapte penale, dar au obtinut in cadrul negocierii acordului dreptul de a continua operatiunile ca de obicei.

Citicorp, compania mama a Citigroup, va plati cea mai mare amenda penala, 925 milioane de dolari, precum si 342 milioane dolari catre Rezerva Federala. Traderii bancii au participat la o conspiratie din decembrie 2007 pana cel putin ianuarie 2013, se arata in acord. Astfel, traderi ai Citi, JP Morgan si ai altor banci au format un grup numit "Cartelul" sau "Mafia", participand aproape zilnic la discutii private prin care si-au coordonat tranzactiile.

JPMorgan a fost amendata penal cu 550 milioane de dolari si a acceptat plata a 342 milioane de dolari Rezervei Federale. Banca a fost implicata in manipularea cursului valutar in perioada iulie 2010-ianuarie 2013. Banca britanica Barclays a fost amendata cu o suma record de 2,4 miliarde de dolari. Angajatii bancii au continuat sa foloseasca practici inselatoare in pofida angajamentului directorului general Antony Jenkins de a schimba politica Barclays in domeniul riscurilor asumate. Luna trecuta, Barclays a concediat patru traderi, iar seful autoritatii de reglementare a statului New York, Benjamin Lawsky, a cerut concedierea altor patru, in prezent suspendati sau aflati in concediu platit.

UBS a fost prima dintre bancile care a raportat autoritatilor americane comportamentul incorect. Banca elvetiana si-a recunoscut vinovatia si va plati o amenda panala de 203 milioane de dolari pentru manipularea dobanzii interbancare Libor, precum si 342 de milioane de dolari Rezervei Federale, pentru tentativa de manipulare a cursului valutar. Royal Bank of Scotland va plati o amenda penala de 395 de milioane de dolari si alte 274 milioane de dolari la Rezerva Federala.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri