Banca Centrala Europeana (BCE) a decis sa schimbe procedurile de publicare a comentariilor oficialilor institutiei, la cateva zile dupa ce Benoit Coeure, membru in board-ul BCE, a furnizat informatii cu impact pe piata financiara, unui grup restrans de investitori, relateaza CNBC.

Coeure a afirmat luni seara, la un eveniment, ca BCE va suplimenta in urmatoarele doua luni achizitiile de obligatiuni, pentru a compensa volumul scazut al lichiditatilor de pe piata financiara din perioada verii. Comentariile lui Coeure, care au influentat tranzactiile din piata, nu au fost publicate de BCE decat in jurul orei 7.00 a diminetii urmatoare, cand au provocat deprecierea euro cu aproximativ 1% in raport cu dolarul. Intarzierea cu care BCE a publicat declaratiile lui Coeure a provocat nemultumirea investitorilor internationali, potrivit Mediafax.

Un purtator de cuvant al BCE a declarat pentru CNBC ca banca a intentionat sa publice imediat discursul, dar nu s-a intamplat acest lucru din cauza unei "erori interne de procedura". Este posibil ca publicarea cu intarziere a discursului lui Coeure sa fi dat celor prezenti un avantaj, inainte de deprecierea euro de a doua zi.

"Este o neobrazare, o nerusinare sa dai astfel de informatii", a declarat joi Claus Vistesen, economist sef pentru zona euro la Pantheon Macroeconomics. Miercuri, la doua zile dupa controversatul discurs, BCE a anuntat ca nu va mai trimite jurnalistilor copii sub embargou ale discursurilor oficialilor institutiei. Banca centrala a subliniat totusi ca decizia era analizata de mai multe luni.

Vistesen a spus ca este foarte probabil ca discursul lui Coeure sa fi fost de buna-credinta si ca acesta nu si-a dat seama de impactul informatiei. El considera insa ca este probabil ca investitorii prezenti sa fi profitat de stire. Organizatorii evenimentului au spus pentru CNBC ca intre participanti s-au aflat reprezentanti ai mediului academic, oficiali si investitori.

Ashok Shah, director de investitii la compania London & Capital, a declarat joi ca ar fi dificil de stabilit cine a profitat de informatiile oferite de Coeure. Valdis Dombrovskis, vicepresedinte pentru dialog social la Comisia Europeana, nu a dorit sa fie atras in discutii, atunci cand a fost intrebat despre posibilitatea deschiderii unei investigatii, el afirmand ca este problema BCE, care este o institutie independenta.

Nu este prima oara cand ies la iveala legaturi discutabile intre bancile centrale si investitori. Un raport al Rezervei Federale din 2012, de exemplu, a conchis ca o scurgere de informatii de la o sedinta privata a Fed a avut loc in urma unui contact neintentionat, neglijent, intre oficiali ai institutiei, presa si o companie de brokeraj.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri