Grecia reia negocierile cu creditorii institutionali pentru deblocarea asistentei financiare, ministrul de Finante Yanis Varoufakis atribuind impasul discutiilor insistentei acestora pentru mai multa austeritate, relateaza Bloomberg, citat de Mediafax.

Purtatorul de cuvant al premierului Alexis Tsipras a declarat ca este posibil ca acordul cu creditorii sa fie incheiat pana la sfarsitul acestei luni, dar a recunoscut ca exista inca dezacorduri in domenii ca tintele bugetare, taxa pe vanzari, pensii si legislatia muncii.

"Insistenta creditorilor pentru austeritate mai mare este subtila, dar ferma. Guvernul nu poate si nu va accepta un medicament care pe parcursul a cinci ani a fost mai daunator decat boala", a spus luni Varoufakis.

Blocajul negocierilor a dus la evaporarea lichiditatilor din Grecia, impingand economia in recesiune. Retragerile masive de fonduri din banci si dificultatile tot mai mari ale tarii de a-si respecta obligatiile financiare au readus temerile legate de capacitatea tarii de a ramane in zona euro.

Pe fondul acestor temeri, indicele ASE al bursei din Atena a scazut luni cu 3,1%, cel mai mult in aproape trei saptamani. In ultimele 12 luni, ASE a scazut cu 32%, inregistrand una dintre cele mai slabe evolutii intre indicii bursieri importanti analizati de Bloomberg.

Cu numai cinci saptamani inainte de expirarea ofertei de ajutor a zonei euro, Tsipras continua sa refuze sa ia masuri care ar agrava recesiunea.
Statul elen mai are de primit 7,2 miliarde de euro din actualul program de sustinere financiara de 240 de miliarde de euro, dar finantarea este blocata, in lipsa acordului cu creditorii privind reformele.

Purtatorul de cuvant al guvernului a refuzat sa spuna luni daca Grecia poate sa respecte plata a 1,6 miliarde de euro catre FMI, datorii scadente in luna iunie.

Economistul sef al FMI, Olivier Blanchard, a afirmat luni, intr-un interviu acordat publicatiei Les Echos, ca sistemul de pensii al Greciei este prea generos si ca numarul functionarilor publici este prea mare. El a adaugat ca Grecia este inca destul de departe de masurile credibile necesare sa transforme deficitul bugetar substantial in excedent.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri