Agentul FBI care a coordonat investigatia impotriva investitorului Bernard Madoff si inregistrarile care au dus la zeci de condamnari ale unor traderi vinovati de folosirea de informatii confidentiale a fost angajat de Goldman Sachs ca vicepresedinte pentru conformitate, relateaza Bloomberg.

Patrick Carroll, in varsta de 50 de ani, a fost angajat de Goldman Sachs ca vicepresedinte pentru conformitate, supraveghere si strategie, dupa ce a lucrat aproape 25 de ani la Biroul Federal pentru Investigatii, alaturandu-se astfel altor fosti angajati ai FMI care s-au transferat la firme de pe Wall Street, relateaza Mediafax.

Cariera lui Caroll la FBI a inclus anchetarea jafurilor bancare si a activitatilor de crima organizata, dar acesta este mai bine cunoscut pentru ca a investigat cazuri sonore de fraude cu instrumente financiare, de la cel al investitorului Madoff si cel al managerului de fonduri Raj Rajaratnam si pana la o schema piramidala de 550 de milioane de dolari folosita pentru achizitia de ursuleti de plus costisitori.

Numirea lui Caroll la Goldman Sachs a avut loc intr-o perioada in care autoritatile de reglementare si procurorii din Statele Unite inaspresc supravegherea institutiilor financiare, pun banci sub acuzare si impun amenzi de ordinul miliardelor de euro. "Este reactia Goldman Sachs la valul de litigii care par sa faca parte din arsenalul de instrumente guvernamentale de supraveghere bancara. Poate fi util sa ai oameni care stiu cum gandesc procurorii si investigatorii", a declarat Roy Smith, profesor de Finante la Stern School of Business a New York University, fost partener la Goldman Sachs.

Michael DuVally, purtator de cuvant al Goldman Sachs, a refuzat sa comenteze despre atributiile lui Caroll. Originar din New York, Carroll a devenit agent in 1991, dupa stagii la Lehman Brothers si Merrill Lynch, in cadrul unei campanii a FBI de a atrage oameni cu pregatire in domeniul financiar, in urma unei crize a depozitelor si creditelor bancare din perioada respectiva.

Pe parcurs, Carroll a devenit coordonatorul a doua echipe ale FMI specializate in investigarea criminalitatii economice, formate din 25 de agenti. In 2003, Carroll a descoperit o frauda numita "Operation Wooden Nickel", in care a aplicat tehnici folosite de obicei impotriva cartelurilor drogurilor si gangsterilor.

Pentru a scoate la iveala fraudele de pe piata valutara, Carroll a folosit un agent sub acoperire pe post de trader corupt si martori care au colaborat la inregistrarea unor brokeri de la banci si companii de brokeraj. In urma acestor actiuni, aproape 50 de traderi au fost arestati pentru inselarea mai multor mii de investitori, iar cel putin 40 dintre acestia au fost condamnati.

Aceeasi tactica a fost folosita in cazul fraudelor de la fonduri de hedging, intr-o operatiune dificila, intrucat traderii corupti erau prieteni si colegi de clasa.

Punerea sub acuzare a cofondatorului Galleon Group, Raj Rajaratnam, a fost primul caz important de frauda cu instrumente financiare in care au fost folosite inregistrari, dovezile obtinute astfel fiind esentiale, a spus Richard Holwell, fostul judecator care a prezidat procesul si a confirmat legalitatea probelor.

Pana in prezent, peste 80 de persoane au fost condamnate in cadrul investigatiilor efectuate de procuratura din Manhattan, FBI si autoritatile de reglementare, referitoare la folosirea de informatii confidentiale. In multe dintre aceste cazuri au fost folosite inregistrari ca dovezi, multi dintre inculpati fiind convinsi sa isi recunoasca vinovatia si sa colaboreze cu autoritatile.

Carroll a investigat si fraude piramidale, descoperite in urma crizei financiare din 2008, inclusiv cea coordonata de Madoff, cea mai mare din istorie. Madoff a primit o pedeapsa de 150 de ani de inchisoare, iar alte 14 persoane au fost condamnate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri