Ministrii de Finante si sefii bancilor centrale din statele G7 se reunesc la Dresda incepand de miercuri pentru a discuta teme generale privind cresterea economica, evaziunea fiscala si intarirea sectorului financiar, dar vor putea cu greu sa respecte un program care sa nu includa Grecia.

Cea mai presanta problema pentru multi dintre participantii la reuniune este daca Grecia poate ramane in zona euro si daca lumea poate suporta consecintele in cazul in care statul elen nu va reusi sa faca acest lucru, relateaza Bloomberg, preluat de Mediafax.

Timpul pana la care Grecia trebuie sa incheie un acord cu creditorii din zona euro privind programul de reforme, necesar deblocarii finantarii internationale, se apropie de sfarsit, autoritatile neavand banii necesari pentru rambursarea catre FMI a unor datorii de 1,6 miliarde de euro, scadente in luna iunie. Acest fapt i-a determinat pe oficiali din afara Europei, precum cei de la Trezoreria SUA, sa avertizeze asupra consecintelor impredictibile ale intrarii in default a statului elen.

"Nu exista probleme presante, legate de monede sau comert, care sa fie discutate. Preocuparea tuturor va fi desigur Grecia, iar mesajul pentru Grecia va fi ca trebuie sa faca tot ce trebuie pentru a-si salva economia", a declarat Christian Schulz, analist la Berenberg Bank in Londra.

G7 nu are mandat sa decida cum sa trateze problema Greciei, dar reuneste oficiali din cele mai mari trei economii din zona euro, precum si ai Bancii Centrale Europene (BCE), FMI si UE, institutiile care sustin programul de sustinere de 240 de miliarde de euro care expira luna viitoare. Grecia mai are de primit prin acest program 7,2 miliarde de euro.

La intalnirea care va fi gazduita intr-un palat saxon de ministrul german de Finante Wolfgang Schaeuble si presedintele Bundesbank Jens Weidmann vor participa omologii lor din Franta, Italia, Japonia, Marea Britanie, Canada si Statele Unite. De asemenea, vor mai fi prezenti directorul general al FMI Christine Lagarde, presedintele BCE Mario Draghi si seful Eurogroup Jeroen Dijsselbloem.

Un oficial al Trezoreriei SUA a spus ca secretarul institutiei, Jacob L. Lew, va cere o solutie constructiva, pragmatica, a negocierilor. Cele sapte natiuni din G7 reprezinta aproape jumatate din economia mondiala, asa ca Germania va dori ca reuniunea sa abordeze teme globale, inclusiv solicitarea lui Schaeuble pentru reducerea datoriilor si austeritatea bugetara pe care Germania o promoveaza in zona euro.

Germania intentioneaza sa se foloseasca de reuniunea G7 pentru a cere statelor implementarea reglementarilor unitare convenite pentru sectorul financiar. De asemenea, Germania va cere controale internationale care sa impiedice marile companii sa isi transfere profiturile pentru a reduce impozitele datorare, precum si schimbul de informatii pentru combaterea evaziunii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri