Din fericire, avem posibilitatea de a-i urma exemplul, citind blog-ul sau, Gates Notes. Aici, Bill Gates posteaza frecvent aprecierile si recenziile sale cu privire la cartile pe care le citeste, astfel incat, oricine poate sa perceapa si sa inteleaga punctul sau de vedere cu privire la succesul in viata.

Capitalul in secolul XXI, Thomas Piketty

Capitalul in secolul XXI, Thomas Piketty

Repartizarea avutiilor reprezinta una dintre chestiunile cele mai arzatoare si mai dezbatute in prezent. Dar ce se stie cu adevarat despre evolutia acesteia pe termen lung? Dinamica acumularii de capitalul va conduce in mod inevitabil la o concentrare din ce in ce mai puternica a avutiei si a puterii in cateva maini?

Unii apreciaza ca inegalitatile se vor adanci in continuare, intr-o lume din ce in ce mai nedreapta. Extragand din experienta secolelor trecute invataminte pentru viitor, Thomas Piketty arata ca exista mijloace de a inversa aceasta tendinta.

Ce a scris Bill Gates despre carte:

"M-am simtit obligat sa citesc cartea Capitalul in secolul XXI, scrisa de Thomas Piketty, indemnat de prieteni si dupa ce am citit mai multe recenzii.

Ma bucur ca am facut-o. Va incurajez sa o cititi si voi sau cel putin un rezumat bun, precum cel din The Economist. Piketty a fost destul de amabil de a conversa cu mine despre lucrarea sa pe Skype. Asa cum i-am spus si lui, sunt de acord cu concluziile sale cele mai importante si sper ca lucrarea sa va atrage mai multe persoane capabile in studiul asupra inegalitatii, deoarece cu cat intelegem mai multe despre cauze si solutii, cu atat va fi mai bine".

Citeste si tu cea mai importanta carte a deceniului.

Business Adventures, John Brooks

Business Adventures, John Brooks

Ce au in comun, dezastrul de 350 milioane dolari cunoscut sub numele de Edsel si suferit de Ford motor Company, cresterea rapida si incredibila pe care a avut-o Xerox si scandalurile de la General Electric? Fiecare reprezinta un exemplu despre cum o companie simbol a fost marcata de un anumit moment de glorie sau notorietate.

Aceste exemple notabile si fascinante sunt relevante si astazi pentru intelegerea complexitatea vietii corporative asa cum a fost atunci cand aceste evenimente s-au intamplat. Povestile despre Wall Street sunt dotate cu drama si aventura si dezvaluie masinatiunile si natura volatila a lumii finantelor.

Ce a scris Bill Gates despre acesta carte:

"La nu mult timp dupa ce l-am intalnit pentru prima data pe Warren Buffett in 1991, l-am rugat sa-mi recomande cartea lui preferata despre afaceri. Nu a ezitat: «Este Business Adventures, de John Brooks», a spus el. «O sa-ti trimit exemplarul meu.» Am fost intrigat: Nu auzisem pana atunci de John Brooks.

Astazi, la mai mult de doua decenii dupa ce Warren mi-a imprumutat cartea si mai mult de patru decenii dupa ce a fost publicata - Business Adventures ramane cea mai buna carte de afaceri pe care am citit-o vreodata, iar John Brooks este inca scriitorul meu de business preferat".

De altfel, cartea devenit atat de importanta pentru Bill Gates incat a realizat si un scurt video despre aceasta. In acest video, Bill Gates conduce un interviu cu Warren Buffet, precum si cu alti lideri de business.

Cumpara cea mai buna carte de afaceri pe care Bill Gates a citit-o vreodata.

Warren Buffett despre aproape orice, Carol Loomis

Warren Buffett despre aproape orice, Carol Loomis

Citeste despre strategiile de investitii ale lui Buffett, care au facut din el unul dintre cei mai bogati oameni din lume. A transformat Berkshire Hathaway, dintr-o fabrica de textile, intr-o forta uriasa a Americii corporatiste si a devenit unul dintre cei mai de succes oameni de afaceri de pe planeta.

Cartea include principala strategie de afaceri a lui Buffett – cautarea de societati subevaluate, in care sa investeasca masiv; ce parere are despre instrumentele financiare derivate – „arme financiare de distrugere in masa“ si detalii despre stransa prietenie cu Bill Gates.

Ce a scris Bill Gates despre aceasta carte:

"Eu cred ca oricine o citeste de la cap la coada va avea doua reactii: prima, despre cum Warren a fost incredibil de consistent in a aplica viziunea sa si principiile sale de investitii pe durata carierei sale; si, a doua, ca analiza si intelegerea sa asupra afacerilor si a pietelor ramane de neegalat".

Cumpara si tu cartea care patrunde in mintea celui care a fost si este, in continuare, mentorul lui Bill Gates.

De unde vin ideile bune? Istoria naturala a inovatiei, Steven Johnson

De unde vin ideile bune? Istoria naturala a inovatiei, Steven Johnson

Cu totii recunoastem o idee buna atunci cand ne iese in cale. Ecuatiile cubice, tiparnita, creionul, bateria, Google – toate acestea sunt idei marete. Insa de unde vin ele? Ce fel de medii le fac mai probabila aparitia? Ce aprinde scanteia stralucirii lor? Cum generam ideile fundamentale care ne propulseaza cariera, viata, societatea, cultura?

In De unde vin ideile bune, Steven Johnson isi pune aceste intrebari, iar raspunsurile pe care le descopera sunt revelatoare si convingatoare. Intr-un stil contagios, cultural omnivor, Johnson isi foloseste abilitatile cognitive in varii domenii, de la neurobiologie sau urbanism pana la cultura internetului, sfarsind prin a identifica sapte modele-cheie, care se afla in spatele inovatiei autentice.

Ce scrie Bill Gates despre aceasta carte:

"Pentru oamenii din afaceri sau educatie, este o carte care chiar merita. Vorbeste despre structurile institutionale care faciliteaza formarea ideilor bune, cum stimulezi o multime de oameni sa gandeasca problemele actuale. O multime de carti au fost scrise despre inovatie - despre ce este aceasta, despre cele mai inovatoare companii si cum poate fi masurata. Subiectul poate parea un pic fad, dar cartea lui Johnson este destul de buna la a da exemple despre cum poti crea un mediu care poate incuraja ideile bune".

Obtine cartea despre care Bill Gates spune ca educatorii si oamenii de afaceri au nevoie de ea pentru a inova.

Memoria inteligenta. Arta si stiinta de a-ti aminti totul, Joshua Foer

Memoria inteligenta. Arta si stiinta de a-ti aminti totul, Joshua Foer

Cartea de fata este povestea transformarii autorului dintr-o persoana obisnuita, care uita unde a pus cheile de la masina (sau chiar masina), intr-un as al memorarii, capabil sa retina ordinea cartilor dintr-un pachet de joc in cinci minute si sa spuna pe de rost sute de zecimale ale numarului pi.

Antrenarea memoriei poate parea inutila in aceasta epoca a memoriilor externalizate, in care avem hartie, computere, telefoane mobile. In mod paradoxal, acum mai mult ca niciodata, cand rolul memoriei se erodeaza rapid, avem nevoie sa ne cultivam amintirile, depozitarele valorilor noastre si sursa caracterului nostru. Scrisa cu mult umor si cu inteligenta, cartea este o pledoarie pentru redescoperirea lumii in care traim si pentru autodepasire.

Ce scrie Bill Gates despre aceasta carte:

"La fel ca majoritatea oamenilor, sunt fascinat de modul in care functioneaza mintea, iar memoria reprezinta o parte importanta a acesteia. Frumusetea acestei carti este data de faptul ca arata clar cum memoria si judecata nu sunt doua lucruri diferite. Aastfel, dezvoltarea continua a capacitatii de a rationa si a abilitatii de a retine informatiile merg mana in mana."

Cumpara cartea care stimuleaza mintea lui Bill Gates sa lucreze din greu.

Sursa foto: gatesnotes