FIFA a suspendat, miercuri, 11 persoane implicate in cazul de coruptie instrumentat de FBI si Departamentul american de Justitie, in colaborare cu autoritatile elvetiene, printre care se numara doi vicepresedinti ai forului, Jeffrey Webb si Eugenio Figueredo, informeaza L'Equipe, preluat de Mediafax.

Cei 11 sunt urmatorii: Jeffrey Webb, Eduardo Li, Julio Rocha, Costas Takkas, Jack Warner, Eugenio Figueredo, Rafael Esquivel, José Maria Marin, Nicolás Leoz, Chuck Blazer si Daryll Warner. Decizia a fost luata pe baza "anchetei Camerei de investigatii a Comitetului de Etica al FIFA" si in urma faptelor prezentate, miercuri, de justitia americana.

"Acuzatiile sunt in mod clar legate de fotbal si sunt de o natura atat de serioasa, astfel incat a fost imperativ sa fie luate masuri imediat. Procedura isi va urma cursul in linie cu Codul de Etica al FIFA", a declarat Hans-Joachim Eckert, membru al Comitetului de Etica.

Justitia americana a pus sub acuzare 14 persoane in cazul de coruptie in care au fost efectuate, miercuri dimineata, arestari intr-un hotel din Zurich, acestea fiind, potrivit New York Times, urmatoarele:

Jeffrey Webb - Presedintele Confederatiei de Fotbal din America de Nord, Centrala si Caraibe (CONCACAF) si vicepresedinte al FIFA;

Jack Warner - Fost presedinte al CONCACAF si fost vicepresedinte al FIFA;

Eugenio Figueredo - Fost presedinte al Confederatiei de Fotbal din America de Sud (CONMEBOL) si vicepresedinte al FIFA;

Eduardo Li - Presedintele Federatiei de Fotbal din Costa Rica, urma sa devina membru al Comitetului Executiv al FIFA;
Julio Rocha - Presedintele Federatiei de Fotbal din Nicaragua;

Costas Takkas - Fost presedinte al Federatiei de Fotbal din Insulele Cayman Islands;

Rafael Esquivel - Presedintele Federatiei de Fotbal din Venezuela, din 1988;

José Maria Marin - Fost presedinte al Federatiei Braziliene de Fotbal;

Nicolás Leoz - Fost presedinte al CONMEBOL si fost membru al Comitetului Executiv al FIFA;

Alejandro Burzaco - presdintele excutiv al unei agentii media de sport din Argentina;

Aaron Davidson - Presedintele Traffic Sports USA - promotor de evenimente sportive - si presedinte al North American Soccer League;

Hugo Jinkis - presedinte al unei agentii media cu implicare in fotbal;

Mariano Jinkis - presedinte al unei agentii media cu implicare in fotbal;

José Margulies: acuzat ca a intermediat si facilitat plati ilegale.

Ancheta a inceput dupa ce americanul Chuck Blazer, fost membru al Comitetului Executiv al FIFA, a cooperat cu autoritatile americane. El a pledat vinovat in 2013 la zece capete de acuzare, incluzand complot, inselatorie, frauda elecroinica, si a platit o amenda de 1,9 milioane de dolari. Alte trei persoane, printre care doi fii ai lui Jack Warner, si doua companii de marketing sportiv au pledat de asemenea vinovate, in acest caz.

Sapte oficiali ai forului mondial au fost retinuti, miercuri, la Zurich, la solicitarea Departamentului de Justitie al SUA, in legatura cu fapte de coruptie: Jeffrey Webb, Eduardo Li, Julio Rocha, insarcinat cu dezvoltarea FIFA, Costas Takkas, atasat la cabinetul presedintelui CONCACAF, Eugenio Figueredo, Rafael Esquivel, membru al CONMEBOL, si José Maria Marin, membru al Comitetului de organizare al FIFA pentru JO.

Oficiul Federal de Justitie din Elvetia a precizat ca persoanele retinute sunt cercetate pentru luare de mita si primirea de alte foloase, de la inceputul anilor 1990 si pana in prezent, totalizand peste 100 de milioane de dolari. Actiunile lor ilegale ar avea legatura cu unele turnee de fotbal din America Latina.

Implicarea americana in acest caz este ca urmare a faptului ca actiunile ilegale au fost puse la punct in SUA, iar pentru tranzactiile financiare au fost folosite banci din aceasta tara. Cei sapte erau prezenti la Zurich pentru a lua parte la Congresul FIFA, in cadrul caruia vor avea loc, vineri, alegeri pentru presedintia forului condus de Joseph Blatter.

Actualul presedinte al FIFA, Joseph Blatter, si printul Ali Bin Al-Hussein al Iordaniei sunt singurii candidati ramasi in cursa pentru sefia forului mondial. Joseph Blatter, in varsta de 79 de ani, se afla la al patrulea mandat de presedinte al FIFA, for pe care il conduce din 1998.

Intr-un alt dosar, Parchetul elvetian a confiscat, tot miercuri, documente electronice de la sediul FIFA din Zurich, in cadrul urmaririi penale incepute cu privire la fapte, pentru "spalare de bani si management defectuos", in procesul de atribuire a organizarii Cupei Mondiale, editiile din 2018 si 2022. Ministerul elvetian de Justitie a precizat ca ancheta penala a fost inceputa la 10 martie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri