Venezuela se prabuseste, pe masura ce rata inflatiei are o evolutie galopanta. Saptamana trecuta, rata anuala a inflatiei a depasit nivelul de 500%. Acum se afla la 510%, la paritatea puterii de cumparare (PPC), arata Foundation for Economic Education.

Paritatea puterii de cumparare (PPC) este o metoda folosita pentru a calcula o rata de schimb alternativa intre monedele a doua tari. PPC-ul masoara puterea de cumparare a unei monede, intr-o unitate de masura internationala (de regula, dolari), deoarece bunurile si serviciile au preturi diferite in unele tari comparativ cu altele. Astfel, se poate estima corect si rata inflatiei.

Utilizand informatiile cu privire la cursul de schimb al bunurilor si serviciilor pe piata neagra, colectate de Cato Institute pe parcursul anului trecut, rata actuala a inflatiei anuale din Venezuela ar fi 510%, scrie Foundation for Economic Education. Aceasta este cea mai mare rata din lume, mult peste a doua cea mai mare rata, prezenta in Siria, care se ridica la 84%.

Venezuela nu a cunoscut intotdeauna o inflatie galopanta. Din 1950 si pana prin anul 1979, rata inflatiei medie anuala din Venezuela a ramas la nivel de o singura cifra. Doar incepand cu anii '80, Venezuela a avut inflatie de doua cifre, iar dupa ani '90 a depasit media tarilor din America Latina. Astazi, Venezuela este lider global in ceea ce priveste rata inflatiei.

Sursa foto: Venezuela / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri