Grecia nu va putea nici in 30 de ani, utilizand procedurile actuale, sa finalizeze investigatiile impotriva tuturor persoanelor suspectate de evaziune fiscala si spalare de bani de ordinul miliardelor de euro, aflate pe sapte liste ale procurilor din domeniul criminalitatii financiare.

Numarul codurilor de identificare fiscala incluse in listele analizate de autoritati se ridica la 1,38 de milioane, relateaza Kathimerini. Investigatiile, in urma carora Guvernul spera sa suplimenteze veniturile bugetare, au loc cu viteza melcului, dupa cum recunosc chiar autoritatile, in pofida eforturilor celor implicati in proces, potrivit Mediafax.

Ineficienta mecanismelor de monitorizare este descrisa intr-un raport de 25 de pagini al procurorului financiar Panayiotis Athanasiou.

Ritmul lent al anchetelor este dovedit de evolutia investigatiilor referitoare la o lista de persoane care si-au transferat fondurile in strainatate, la asa-numita lista Luxemburg, o lista de greci care detin proprietati in Marea Britanie si 65 de CD-uri care contin numele unor persoane care au detinut sume mari de bani la bancile elene in perioada 2000-2012.

Prima lista include numele a 54.246 de persoane care au trimis bani in strainatate din 2009 pana in 2012, dar dintre acestia numai 588 au fost investigati, existand ordine de inspectie pentru alti 1.500. Ancheta in cazul listei Luxemburg nu a trecut de 35 de nume.

Ritmul este similar in cazul investigarii grecilor care au cumparat proprietati in Marea Britanie in ultimii cativa ani. Ancheta a inceput pentru primele 32 de cazuri, dar lista include 306 nume.

In ceea ce priveste cele 65 de CD-uri cu nume de suspecti de evaziune fiscala, au fost emise ordine de cercetare pentru 61 de persoane si ordine de confiscare pentru 34 de conturi bancare si proprietati.

Unele progrese au fost realizate in cazul investigatiei privind cunoscuta lista Lagarde. Potrivit raportului trimis de Athanasiou ministerelor abilitate, dintre 2.062 de deponenti la banca britanica HSBC suspectati de evaziune fiscala, au fost investigati 478.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri