Lira turceasca s-a depreciat luni cu pana la 5,2%, la un minim istoric, iar principalul indice al bursei din Istanbul a coborat cu peste 8%, dupa ce partidul de guvernamant AKP a pierdut majoritatea in urma alegerilor, pentru prima oara in ultimii 13 ani, relateaza Bloomberg, preluat de Mediafax.

Alegatorii turci au pus capat majoritatii absolute de care dispunea AKP (Partidul Justitie si Dezvoltare) de 13 ani, tara parand sa intre in era coalitiilor. Islamo-conservatorii au pierdut noua puncte si 68 de fotolii in raport cu ultimele alegeri. AKP a obtinut 40,9% din voturi si 258 de locuri in Parlament. Pentru a forma singur Guvernul, AKP avea nevoie de 276 de locuri in Parlament.

AKP este urmat de Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat) si Partidul Actiunii Nationaliste (MHP, dreapta), care au obtinut 25%, respectiv 16,5% din voturi, adica 131, respectiv 82 de mandate. Cel mai mare castigator al acestui scrutin ramane partidul kurd HDP ((Partidul Democratic al Poporului), care a castigat 13 la suta din voturi. Daca partidele nu vor putea forma un Guvern in urmatoarele 45 de zile, atunci ar putea fi organizate noi alegeri.

Un alt rezultat important al alegerilor este acela ca cetatenii au rezistat apelului sefului statului, care dorea sa modifice Constitutia tarii pentru instituirea unui regim prezidential. Pentru aceasta, AKP ar fi avut nevoie de o majoritate de doua treimi, dar partidul nu mai dispune de majoritatea absoluta.

"Scaderea activelor turce atrage atentia. Rezultatul alegerilor a eliminat unul dintre cele mai temute scenarii, instituirea unui regim prezidential, dar nu elimina riscul organizarii de alegeri anticipate. Nimeni nu poate exclude o interventie a bancii centrale si o posibila crestere a dobanzilor, daca aceasta tendinta va continua", a declarat Gulsen Ayaz, director la compania Deniz Yatirim in Istanbul.

Lira a scazut cel mai mult din octombrie 2008, la 2,8096 unitati pentru un dolar. Indicele Borsa Istanbul 100 a scazut cu 8,2%, la deschiderea tranzactiilor. Randamentul obligatiunilor guvernamentale pe termen de 10 ani a urcat cu 0,55 puncte procentuale, la 9,87%, cel mai ridicat nivel din septembrie 2014, comparat cu nivelul de inchidere.

Toate cele trei mari partide de opozitie au respins ideea unei coalitii cu AKP, astfel ca formarea unui guvern de coalitie este incerta. Lira s-a depreciat in acest an cu peste 15% in raport cu dolarul, cel mai mult intre 24 de monede emergente analizate de Bloomberg.

Cresterea economica, care a inregistrat o medie de 5% sub guvernarea AKP, a incetinit la jumatate din acest nivel in 2014, pentru 2015 fiind anticipat un avans al PIB de 3,2%. Somajul este aproape de un maxim al ultimilor sase ani, iar inflatia este peste tinta bancii centrale, din 2011.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri