Franta si Germania au cerut luni Guvernului de la Atena si creditorilor sai - Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International - sa ajunga rapid la un acord asupra datoriei statului grec, pentru a indeparta posibilitatea iesirii Greciei din zona euro, relateaza Reuters.

"Ratiunea, si cred ca acum trebuie sa facem apel la aceasta dimensiune, ratiunea ne determina sa ajungem la un bun ritm pentru incheierea unui acord", a spus François Hollande in cursul unei conferinte de presa la finalul Summitului G7, care a avut loc duminica si luni in statiunea bavareza Garmisch-Partenkirchen. Seful statului francez a insistat asupra necesitatii ca discutiile dintre Grecia si creditorii sai sa se incheie cu o intelegere, dupa ce Atena a respins propunerile institutiilor internationale, noteaza Mediafax.

Potrivit presedintelui francez, noi discutii asupra acestui subiect ar urma sa aiba loc miercuri, la Bruxelles, in marja unei reuniuni la care vor participa lideri europeni, latino-americani si din Caraibi. "Vrem ca Grecia sa ramana in zona euro, dar vom adopta o pozitie clara potrivit careia solidaritatea cu Grecia cere ca (aceasta tara) sa faca propuneri si sa aplice reforme", a adaugat cancelarul german, Angela Merkel, in cursul unei conferinte de presa separate.
"Nu a mai ramas mult timp", a avertizat ea.

Acest sentiment de urgenta a fost exprimat si de Christian Noyer, guvernatorul Bancii Frantei si membru in Consiliului guvernatorilor BCE. El a apreciat luni, in cursul unei deplasari in Québec, ca Atena are la dispozitie doar cateva zile pentru a ajunge la un acord cu creditorii sai. Pe de alta parte, el a apreciat ca un eventual "Grexit" nu va slabi zona euro, ci mai degraba Grecia.

In schimb, Atena si-a indulcit tonul dupa tensiunile din ultimele zile. Ministrul grec al Finantelor, Yanis Varoufakis, a declarat ca a avut luni, la Berlin, o intalnire "foarte utila" si "extrem de amicala" cu omologul sau german Wolfgang Schäuble. Potrivit unor surse europene, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a refuzat, sambata dupa-amiaza, sa discute la telefon cu premierul Greciei, Alexis Tsipras, in contextul in care liderul grec nu a respectat termenul-limita pentru trimiterea planului de reforme.

Alexis Tsipras le-a cerut la sfarsitul saptamanii trecute creditorilor internationali sa nu impuna "conditii umilitoare" tarii sale, care are nevoie urgenta de fonduri. Guvernul Greciei a cerut in mod oficial, joi seara, Fondului Monetar International (FMI) amanarea pana la sfarsitul lunii iunie a ratelor care au scadenta luna aceasta, primind un raspuns pozitiv.

Grecia are o datorie totala de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE). Guvernul de la Atena mai are de primit din partea institutiilor financiare 7,2 miliarde de euro prin programul de sustinere financiara de 240 de miliarde de euro care se incheie in aceasta luna.

Sursa foto: Grecia, finantare / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri