Fermierii britanici se tem de posibila iesire de UE a Marii Britanii, ceea ce i-ar priva de subventii dar si de forta de munca din estul Europei, relateaza The Guardian, in editia electronica.

"Este inspaimantator", sustine fermierul David Long. "Inspaimantator in diferite moduri", adauga el. Long are peste 600 de hectare de pamant agricol pe care cultiva capsune si pere. El foloseste tehnologie de ultima ora pentru a-si creste productia acolo unde poate, dar are nevoie de mana de lucru pentru a culege si conserva fructele, iar singurul loc unde o gaseste este estul Europei. Acum, cand s-au copt capsunele, el are angajati 65 de est-europeni, in principal romani si bulgari, relateaza Mediafax.

"Nu este usor sa gasesti cetateni britanici care sa faca acest lucru", a declarat el. "Est-europenii sunt niste muncitori extraordinari. Daca nu ii vom mai putea angaja din cauza inaspririi normelor sau pentru ca vom iesi din UE, imi este greu sa imi imaginez cum ne vom descurca", a declarat el.

Aceasta este insa doar o parte din problema. Cealalta este teama fermierilor ca isi vor pierde subventiile daca Marea Britanie nu va mai face parte din Politica Agricola Comuna (PAC). In 2012, banii PAC au reprezentat 68 la suta din venitul total al industriei agricole din tara. "Fara PAC, fermierii britanici ar fi faliti", sustine Long.

Ferma pe care o detine Long se afla in bastionul UKIP, in Medway. Terenurile sale se afla in circumscriptia detinuta pentru scurt timp pentru UKIP de fostul parlamentar conservator Mark Reckless, pana la alegerile generale din mai. Aici, ca in multe comunitati agricole, exista putin sprijin pentru partidul lui Nigel Farage.

Anglia agricola este in cea mai mare parte conservatoare, dar este departe de a fi eurosceptica. "In termeni generali si din punct de vedere strict agricol, fermierilor britanici le este cu siguranta mai bine in interiorul UE. De exemplu, daca iesim din UE, fie ne pierdem pietele de export catre Europa, care in unele sectoare sunt valoroase, fie negociem acorduri care sa ne permita sa continuam comertul in mod liber dar asupra carora nu avem influenta si ne-am confrunta cu un risc serios de competitie cu alti fermieri europeni care ar continua sa beneficieze de sprijin, in timp ce noi nu am avea niciunul", a explicat Martin Haworth, adjunctul directorului general al Sindicatului national al fermierilor (NFU).

Oficialii de rang inalt din cadrul NFU au inceput sa faca lobby pe langa Guvern in legatura cu pericolele pentru agricultura, industria alimentara si comert, pe care le-ar putea avea masurile de restrangere a ofertei de forta de munca est-europeana. Nu este mai ieftin sa angajezi muncitori est-europeni decat britanici. Diferenta este ca primii vor sa desfasoare o astfel de munca. Ei sunt cruciali pentru economia rurala, conchide cotidianul britanic.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri