Bancile grecesti sunt in pragul colapsului, fara un acord de finantare in urmatoarele saptamani cu autoritatile europene acestea urmand sa intre cel mai probabil in faliment. Care sunt in prezent cele mai probabile trei scenarii pentru Grecia si viitorul acestei tari in zona euro?

Ce este clar in momentul de fata:

  • Grecia trebuie sa plateasca FMI o datorie de 1,7 mld. dolari in aceasta luna
  • In iulie si august, Banca Centrala Europeana are de incasat de la greci 6,8 mld. euro
  • Programul de salvare al Greciei (sustinut de tarile din zona euro) expira pe 30 iunie, creditorii refuzand sa acorde Atenei ultima transa de 7,2 mld. euro pana cand statul elen nu adopta o serie de masuri anti-criza.

Bloomberg a chestionat o serie de analisti care au trasat trei scenarii pentru viitorul Greciei in perioada imediat urmatoare.

Scenariul 1: Evitarea unui Grexit

Alexis Tsipras cedeaza in fata creditorilor europeni, desi partidul sau, Syriza, a castigat alegerile promitand populatiei ca va renegocia conditiile dure impuse de autoritatile europene in schimbul salvarii de la faliment a Greciei.

Pus sa aleaga intre excluderea din zona euro sau implementarea masurilor de austeritate in schimbul imprumuturilor internationale, Alexis Tsipras accepta a doua varianta iar BCE sustine in continuare sistemul financiar elen.

Ca urmare, Syriza pierde suportul populatiei si se confrunta cu razboaie interne provocate de nucleul fanatic al partidului. Syriza pierde majoritatea in Parlament.

Scenariul 2: Hotel California

Ministrul de finante Yanis Varoufakis a descris statutul Greciei in zona euro cu un vers din celebra melodie Hotel California: “Poti elibera camera oricand vrei, dar nu poti pleca niciodata” (“You can check out any time you like, but you can never leave”).

Ce inseamna acest lucru mai exact? Grecia ramane in zona euro insa mai mult din punct de vedere “teoretic”. Autoritatile europene mai acorda doar o parte din ajutoarele financiare de care tara are nevoie, asa ca retragerile din bancile elene sunt limitate la anumite sume.

In cele din urma incep sa apara falimentele in sistemul bancar elen, tara isi relanseaza propria moneda care circula in paralel cu euro. Grecia nu iese astfel oficial din zona euro si se poate intoarce ca membru cu drepturi depline in alianta la un moment dat, dar pana atunci tara se va zbate intr-un purgatoriu financiar.

Scenariul 3: Catastrofa

Grecia iese din zona euro ca urmare a unui default necontrolat, iar toate vina este aruncata de guvern pe Germania.

Atena nu mai primeste niciun ajutor financiar international si nu isi mai poate plati datoriile de stat si catre FMI. Guvernul si bancile elene se prabusesc, fiind nevoie de ani de zile pana cand tara isi va reveni.

Economia Greciei intra intr-o noua depresiune. Cel mai mare faliment din istoria capitalismului arunca Europa intr-o noua recesiune si pune presiune pe alte tari, precum Italia. Grecia paraseste in cele din urma Uniunea Europeana.

Foto: Shutterstock / Greek Torn Flag

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri